Uw Vrije Tijd beter Verlicht


Origineel geschreven door Th. Bechtold
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, December 1966
Dit is deel 9 uit de serie 'Hoe verlichten wij ons huis goed?'. Ik heb het destijds in 2010 online gezet op de voorloper van deze site met enkele aanpassingen aan die tijd (denk aan een spaarlamp ipv een gloeilamp van 100W). Tegenwoordig zijn bijna alle lampen in mijn huis ledlampen geworden. Dat hoeft helemaal niet veel te kosten, de ledlampen van bv Kruidvat bevallen mij erg goed.

Licht is sedert vele eeuwen een symbool van Kerstmis. Vroeger moest men daar „levend" licht voor gebruiken, maar sedert de komst van de elektrische kaarslampjes is het verlichten van kerstbomen veel veiliger en daardoor ook meer algemeen geworden. Er is tegenwoordig op dit punt een grote keuze. Wij zullen u hier enkele mogelijkheden tonen.

deel9-2Allereerst zijn er de kerstboomgarnituren voor toepassing binnenshuis in allerlei modellen met twaalf tot wel honderd witte of gekleurde lange kaarsjes en heldere lampjes of dennenappellampjes in een grote sortering en prijsvariatie. Nieuw op dit gebied is een garnituur met transparante sterren van kunststof met geslepen randen. In het centrum van de sterren zijn heldere of gekleurde kaarslampjes in een houder geplaatst, zodat een prachtig, lichtend stereffect verkregen wordt.
deel9-3

Op tafel, in de vensterbank of op een dressoir kunt u een zeer charmant lichttoefje plaatsen. Het bestaat uit een houten voet met zeven kaarslampjes van ongelijke hoogte. Dit lichttoefje kan zeer goed gebruikt worden als basis voor een decoratief kerststukje. Verder is er voor binnendecoratie, of voor tegen het raam, een ongeveer vijftien centimeter grote kerstster van witte kunststof. Deze ster wordt van binnen belicht door zeven heldere lampjes.
In het buitenland, vooral in Zweden, is de toepassing van verlichte kerstbomen buiten in tuinen en op balkons van flats een algemeen gebruik in de dagen rond Kerstmis en jaarwisseling. Dit aardige idee, waardoor het aanzien van de dorre wintertuinen sterk verlevendigd wordt, vindt ook in ons land steeds meer toepassing. Teneinde het gebruik van binnengarnituren buiten te voorkomen is er nu een veilige buitenverlichting in de handel gebracht. Deze bestaat uit een serie van zestien heldere kaarslampjes (14 V) voor aansluiting op het normale lichtnet.De lampen zitten in groengekleurde houders, die voorzien zijn van een grote metalen klem, waardoor ook bevestiging op dikke takken mogelijk is. De lampjes zijn voorzien van een stroombrugje, zodat wanneer er een lampje mocht uitvallen, de resterende blijven branden. Het buitengarnituur is uitgerust met een achttien meter lang snoer, bestaande uit dubbel geisoleerd manteldraad. Elke houder heeft een afsluitring van kunststof, waardoor het binnendringen van vocht wordt voorkomen.

deel9-1

In deze serie artikelen hebben we tezamen met u de verlichting in huis eens goed bekeken. Twee belangrijke onderdelen zijn daarbij nog niet aan de orde gekomen, namelijk het knutselhoekje en de garage. Een goede verlichting in deze ruimten, waar u toch een groot gedeelte van de vrije tijd in doorbrengt, is onontbeerlijk; daar zult u ook wel van overtuigd zijn. Op welke manieren de verlichting aangebracht kan worden, leest u in dit laatste artikel.

deel9-4Allereerst de garage. Om in deze ruimte ergernis, gezoek en ongelukken te voorkomen moet u niet op een verkeerde manier zuinig willen zijn met bijvoorbeeld lampen van 15 of 25 watt. In de totale autokosten zullen de uitgaven voor een goede verlichting van uw garage onmogelijk een bezwaarlijke post gaan vormen.
Plaatsing van het licht vergt enig overleg. Het lichtpunt zit in de meeste garages nog in het beruchte midden van het plafond. Daar is het betrekkelijk nutteloos. Immers het dak van de wagen is niet zo belangrijk, er hoeven geen koffers in of uit en reparaties aan het dak zijn er ook niet bij. Belangrijker zijn het motorcompartiment en de kofferruimte. Daarom heeft het meer zin twee lichtpunten aan te brengen, één voor en één achter de auto; liefst gemonteerd in twee schuin tegenover elkaar gelegen hoeken. Daardoor worden slagschaduwen van het dak van de wagen over voor- en achterzijde voorkomen en komt het licht van de goede richting wanneer u in "de koffer" moet zijn of onder de motorkap wil kijken.

deel9-5Knutselhoek
Is er in uw schuur of garage een knutselhoek of een werkbank, dan kunt u deze het best verlichten met een dubbellamps TL-montagebalk. Het verdient wel aanbeveling de buislampen af te schermen in de richting waar men staat, bijvoorbeeld door een zogenaamd trogarmatuur toe te passen (zie tekeningen).Goed licht op een werkbank of in een knutselhoek is niet alleen prettig om bij te werken, het is ook een veilig idee dat u goed kan zien wat u doet, zodat handen en deel9-6vingers niet in de verdrukking kunnen komen. De toepassing van TL-verlichting dan wel van gloeilampen hangt af van drie factoren. Ten eerste moet u de tijd dat de verlichting brandt in ogenschouw nemen. Daarnaast dient u zich af te vragen of schaduwen u niet hinderen of dat u schaduwloos licht wenst; zoals u weet is de gloeilamp een puntvormige lichtbron en geeft dus schaduwen. En op de derde plaats zijn er de kosten. Een TL-installatie geeft wel een behoorlijke lichthoeveelheid op het werk, maar is duurder in aanschaf dan gloeilampen. Deze laatste zijn in aanschaf goedkoop, maar in exploitatie duurder; daarmee zijn wij dan weer bij het eerste punt aangeland. Het energie verbruik van een TL-lamp is geringer dan dat van een gloeilamp. Bij langdurig gebruik van de verlichting is TL dan ook goedkoper.
Een knutsel- of hobbyhoekje in de kamer, waar u bijvoorbeeld postzegels sorteert en controleert of andere weinig lawaai en rommel veroorzakende hobby's uitoefent, kunt u het best met een wandlamp verlichten. De wandlamp moet direct naar beneden gericht licht verspreiden. Voor fijn werk, kleine lettertjes, geringe kleurverschillen en dergelijke heeft u een hoog verlichtingsniveau nodig. Argenta-Superluxlampen (90% meer licht op het werkvlak) van 100 en 150 watt of een inwendig verspiegelde persglaslamp van 100 of 150 watt, type "flood", zijn hier goed op hun plaats.