Spiegellampen


Origineel geschreven door Th. Bechtold
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, September 1966
Originele titel: Spiegeltje, Spiegeltje aan de Wand... de lichtbundel op onszelf gericht
Dit is deel 6 uit de serie 'Hoe verlichten wij ons huis goed?'. Ik heb het destijds in 2010 online gezet op de voorloper van deze site met enkele aanpassingen aan die tijd (denk aan een spaarlamp ipv een gloeilamp van 100W). Ook heb ik bij dit artikel met het oog op de veiligheid de huidige wetgeving ivm elektriciteit in de badkamer toegevoegd, en de oorspronkelijke tekst hierover weggelaten.

Voor een goede verzorging van uw uiterlijk is het noodzakelijk dat u uzelf eens „recht in de ogen" kunt kijken. Het is nu eenmaal niet prettig om er maar op te „gokken" dat uw kapsel werkelijk in orde is, of dat de laatste baardharen inderdaad weggeschoren zijn. Toch kan dat onzekere gevoel u voor een spaarzaam verlichte was- of toilettafel gemakkekelijk bekruipen. Een goede spiegelverlichting — en daarmee bedoelen we niet de verlichting van de spiegel, maar van de persoon ervoor — brengt hier uitkomst en kan bovendien geheel naar uw wensen bijdragen tot een warme decoratie van bad- of slaapkamer.

deel6-2De allerbeste methode om een Spiegel te verlichten is die zoals u ze onder andere kent uit theaterkleedkamers. Daarin ziet u de spiegels steeds omrand door rijen onafgeschermde gloeilampjes, die elke onvolkomenheid in make-up, haardracht, schmink en dergelijke onbarmhartig aan het licht brengen. Deze nogal harde manier van verlichten is uiteraard niet gezellig, zeker niet in huis, waar men naast een zekere doelmatigheid toch ook gezelligheid door en in de verlichting zoekt. Wil men het kapsel goed kunnen verzorgen en een feilloze make-up krijgen, dan zijn twee lichtinvalsrichtingen gewenst: voor het verzorgen van het kapsel en dergelijke bovenlicht en voor gezichtsopmaak deel6-1zijlicht. Om zich goed te scheren heeft de heer des huizes eveneens zijlicht nodig.
Een simpel ballonnetje boven de spiegel, zoals men het veel bij de wastafel in bad- of slaapkamer aantreft, is niet voldoende. Er ontstaan dan te harde slagschaduwen onder wenkbrauwen, ogen, neus en kin.
Een goede oplossing is te vinden in een combinatie van boven- en zijlicht. Aanbevolen wordt een lampje boven (goed naar voren afgeschermd) en lampen aan weerszijden van de spiegel. Dit kunnen zijn of zogenaamde fantasiegloeilampen van 40 watt in een lamphouder, of buisvormige gloeilampen, die voor dit doel (afhankelijk van de hoogte van de spiegel) een vermogen van 35, 60 of zelfs 120 watt kunnen hebben. De lengte van deze buisvormige gloeilampen is dan respectievelijk 30, 50 en 100 cm. Boven de spiegel kunt u ook een dergelijke buisvormige gloeilamp laten monteren.

deel6-3Hoewel dit laatste wel fraai is, geeft een puntvormige lichtbron, zoals de gloeilamp is (in een glasballon bijvoorbeeld), toch meer gericht licht, hetgeen beter is bij het haarkammen en de haaropmaak. Een gloeilamp van 60-75 watt is hier wel op zijn plaats, omdat men dan alles goed kan controleren, onder andere ook of handen en nagels werkelijk schoon zijn.
Niet elke spiegel in huis vraagt een dergelijke verlichting. In de gang of in de hal kunt u links en/of rechts naast de Spiegel een decoratief wandarmatuurtje aanbrengen.
Wanneer dit een zachte en flatteuze verlichting is, maakt dit een bijzondef gastvrije indruk op bezoekers die hun make-up of kapsel nog even willen controleren.
De ideale spiegelverlichting, zoals hierboven beschreven, is vooral belangrijk bij de wastafel in de slaapkamer of douchecel en bij de toilettafel van de vrouw des huizes.

Badkamer of douchecel
Deze vertrekken zijn "natte" ruimten: aansluiting en bevestiging van de lichtpunten vragen dus extra-zorg in verband met de veiligheid en het voorkomen van ongelukken.

Tot zover heb ik artikel gevolgd, maar nu moet ik het stoppen omdat de rest van de tekst totaal niet volgens de huidige regels is, en potentieel zelfs (levens)gevaarlijk kan zijn. Het artikel ging verder met het voorstel om de ruimte te verwarmen met ruimtelampen. De huidige huizen hebben standaard verwarming in de badkamer via cv-radiatoren en/of vloerverwarming, dus dit is achterhaald.Maar de schrijver heeft wel gelijk als hij zegt dat de badkamer of douchecel "natte" ruimten zijn, en aansluiting en bevestiging van de lichtpunten dus extra-zorg in verband met de veiligheid en het voorkomen van ongelukken vraagt. Daarom nu een stukje over de electrische voorschriften voor de natte ruimtes zoals die in de NEN1010 beschreven zijn:

Zone-indeling badkamer
In badkamers is een zogeheten zone indeling van kracht; dwz. dat je aan bepaalde eisen moet voldoen wil je op die bepaalde plaats in de badkamer een lichtpunt of een wandcontactdoos wilt plaatsen.

Indeling van zones 
Op dit moment zijn de zones in de badkamer als volgt verdeeld:

deel6-4

Voorbeeld van een zone-indeling bij een badkamer met een bad.

deel6-5

Voorbeeld van de zone-indeling bij een badkamer met een douchebak.

Van de zijkant bekeken:
deel6-6

Voorbeeld van de zone-indeling bij een badkamer met een bad

deel6-7

Voorbeeld van de zone-indeling bij een badkamer met een douchebak

  • Zone 0 
    Zone 0 is in de douchebak of badkuip zelf.
  • Zone 1 
    Zone 1 is een ruimte van 1.20 meter vanaf het middelpunt van de vaste wateraanvoer op de wand of het plafond voor douches zonder douchebak of bij een badkuip vanaf de hoogste vaste douchekop of wateraanvoer tot een hoogte van 2.60 meter.
    Kortom, bij douches zonder douchebak is er geen zone 0, maar door de maat van 1.20 meter heb je als het ware een vergrote zone 1 gemaakt.
  • Zone 2 
    Zone 2 is alles wat binnen handbereik ( +/- 60 cm) rondom de grens van zone 1 tot een hoogte van 2.60 meter.

deel6-8_aardingIn de zones 0, 1 en 2 mogen alleen leidingsystemen zijn aangebracht die zijn bestemd voor de voeding van elektrisch materieel in deze zones.

  • Lasdozen mogen in de zones 0, 1 en 2 niet zijn toegepast.
  • Alle wandcontactdozen moeten zich buiten zone 2 bevinden; of boven de 2.60 meter
  • Zone 0 maakt geen deel uit van zone 1, de ruimte onder de badkuip of douche wordt dus gewoon beschouwd als een zone 0.

Niet onbelangrijk bij de electrische installatie in de badkamer is de aarding. Water en electriciteit gaat niet zomaar samen. Houd u dit goed in de gaten, het gaat om uw eigen veiligheid!