Meer lichtpunten in de Slaapkamer

Zoals de meeste vertrekken van een normaal woonhuis is ook vaak de slaapkamer bedeeld met slechts een lichtpunt, dat in het midden van net plafond is aangebracht. Velen vinden deze beperkte verlichting voldoende, „want om te slapen heb je immers geen licht nodig?" De onjuistheid van deze redenering zal blijken als in dit artikel de uiteenlopende functies van de slaapkamer nader bekeken zijn.
Naast rust en duisternis, die onmisbaar zijn voor een verkwikkende slaap, is er meer nodig om de slaapkamer te laten beantwoorden aan de eisen die de bewoner stelt. Immers in vele gevallen is de slaapkamer ook werkruimte voor het verstellen, strijken en sorteren van wasgoed of het reinigen en opbergen van kleding. Voor opgroeiende kinderen is de slaapkamer vaak tevens studeerkamer. Hij doet daarnaast dienst als kleedkamer; mevrouw maakt er zich voor de spiegel op en meneer pleegt er zich te scheren. Op een Rotterdamse tentoonstelling van enkele jaren geleden, die aan het wonen in 1975 gewijd was, werd in de slaapkamer van de ouders zelfs een complete "werkwand" ingericht met een bureaugedeelte voor de heer des huizes. Het overgrote deel van deze wand was gereserveerd voor de echtgenote, namelijk een make-up gedeelte en
een hoekje voor het verrichten van verstelwerk.
Als er een zieke in het gezin is, doet de slaapkamer tevens dienst als ziekenvertrek en wanneer wij op een van die vele gure, miezerige avonden, waaraan ons klimaat rijk is, wat vroeger naar bed willen om daar behaaglijk nog wat te liggen lezen, moet dat zonder bezwaar ook mogelijk zijn. Die ene centrale lamp, die de ontwerpers nog in tienduizenden woningen laten aanbrengen, is in deze gevallen beslist ongeschikt.
Voor algemene huishoudelijke werkjes blijft de centrale lamp evenwel onmisbaar mits ze voor de juiste lichtverdeling zorgt, waarbij we in hoofdzaak denken aan indirect licht. Om stof of andere ongerechtigheden goed te onderscheiden of om de was te kunnen sorteren is een gloeilamp met een vermogen van 100 W nodig. Het centrale lichtpunt zal echter niet in staat zijn al die plaatsen te accentueren waar 's avonds en 's ochtends licht nodig is: de toilettafel, de wastafel en het hoofdeinde van het bed. Daarom zullen er meerdere aansluitmogelijkheden nodig zijn.
Wandlampjes
Voor bedleesverlichting kunt u gebruik maken van staande lampjes op het kastje of tafeltje naast het bed. Meer geschikt zijn over het algemeen de wandlampjes (per bed één), gemonteerd boven het hoofdeinde. Voorkeur verdienen die uitvoeringen, welke verstelbaar zijn en met een trekschakelaar bediend kunnen worden, zodat u niet (half slapend) naar steker en stopcontact behoeft te zoeken. Een stevige constructie voorkomt beschadiging van de lampjes bij het opmaken van de bedden. De mogelijkheid om de lampjes in te stellen geeft de zekerheid van een rustige verlichting, wat vooral bij ziekte goed van pas komt. Toe te passen gloeilampen: 25 tot 65 W.
Een verlichting met een fluorescentiebuislamp (kleur 32) is ook mogelijk. Het beste is dan een wandkoof aan te brengen, die aan de boven- en onderzijde open is.
Wanneer wij over slaapkamers, toilettafels en wastafels schrijven, komt automatisch de vraag naar voren hoe de spiegels daarvan verlicht moeten worden.
Dit onderwerp zal in de volgende aflevering apart worden behandeld. Wij willen u nu vast vertellen dat het woord „spiegelverlicht±ng" in feite onjuist is, omdat niet de Spiegel, maar degene die ervoor zit of staat verlicht moet worden.
De kinderkamer
De inrichting van de kinderkamer wordt in de loop der jaren nogal eens gewijzigd. De baby wordt kleuter en al gauw scholier. In verrassend korte tijd komt het vervolgonderwijs met het huiswerk op de proppen. Met de ontwikkeling van het kind veranderen uiteraard ook de eisen die aan de inrichting en de verlichting van zijn kamer gesteld worden. Voor een babykamer is een algemene, niet verblindende verlichting nodig. De gloeilamp zelf mag vanuit het wiegje of bedje beslist niet zichtbaar zijn. Een indirecte verlichting met een schaallamp tegen het plafond of aan de wand is ideaal te noemen. 's Nachts is er een zogenaamde nachtcontactstoplamp ingeschakeld, een zacht licht verspreidende lichtbron die het kind niet hindert en bij plotseling wakker schrikken geruststelt. Moeder kan bovendien zonder het grote licht aan te draaien controleren of de kleine nog wel goed onder de dekens ligt.
Boven kleedtafel of commode is een wandlamp praktisch, mits op een zodanige manier aangebracht, dat de baby met zijn grijpgrage bandjes er niet bij kan. Wordt de baby groter en gaat de kinderkamer ook speel- en "werkkamer" worden, dan is goed plaatselijk licht boven de werktafel zeer aan te bevelen. De uitvoering van de lamp moet dan liefst stevig zijn; losse snoeren en andere gevaarlijke zaken moeten vermeden worden.
Heeft het kind de tienerleeftijd bereikt, dan is vooral een studietafelverlichting (koof met fluorescentiebuislamp 20 of 40 W, kleur 32) goed op zijn plaats. Een of meer wandlampies, zo maar puur voor de gezelligheid, betekenen zo iets als het einde voor de tiener.
Is het opgroeiende kind zo verstandig, dat er niet langer gelezen (of gestudeerd) wordt dan verantwoord is, dan is een eigen bedleeslampje in vele gevallen wel aan te raden. Een gloeilamp van 25 - 60 W voorziet de leesgrage jonge telg in het gezin van voldoende licht.
Bekijkt u ook eens de andere delen van serie 'Hoe verlichten wij ons huis goed?'