Bloemenwinkel en Villahuisje, van etalagekarton


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in Miniatuurbanen, december Jaargang 7 - 1963
Originele titel: Etalagekarton
Het originele magazine waarin dit artikel staat heb ik dubbel en is daarom te koop. Heb je interesse? Stuur even een berichtje!

winkel-villa2De bloemenwinkel (zie foto) is eigenlijk het best te gebruiken voor een dorpskern, ofschoon er meer mogelijkheden zijn (kwekerij). De plaatsing van ramen en deuren is in de tekening niet aangegeven, omdat die voor ieder huisje verschillend kan zijn. Het dak is beplakt met een fijn soort waterproof schuurpapier. De goten zijn wattendragers (ronde beukenhouten stokjes, te koop bij drogist of apotheker). De u-vormige baleinen uit een oude paraplu zijn echter ook bijzonder geschikt. De winkelpui is beplakt met fineer; de ruiten kunt u maken van cellon, celluloid of perspex. Met een beetje fantasie kunnen takjes, grasjes en wat strooisel een fleurige etalage opleveren, die verlicht wordt door een rijwielachterlichtlampje, gesoldeerd aan twee geïsoleerde koperdraadjes (1,5 mm) met massieve kern (zie schets). De draadjes worden beide vastgezet in de bodemplaat.

winkel-villa1Het villahuisje is in grote trekken hetzelfde als de bloemenwinkel. De gevellijsten zijn echter, evenals de goten, van wattendragers gemaakt. De voordeur is van karton; de onderrand van het huis is beplakt met een randje steentjesprofiel. Voor de afwerking van de binnenkant van de ramen is gekleurd papier of een fijn nylonweefsel bijzonder prettig. U kunt de hierbij afgedrukte tekening beschouwen als een prototype, dat naar wens gewijzigd en uitgebreid kan worden (mits het ministerie voor modelbouw een vergunning verstrekt). De schets geeft al enkele voorbeelden. Klimop, struiken of planten rondom het huis zorgen voor een levendig geheel. Vertelt u ons eens welke resultaten u met deze manier van bouwen bereikt?

winkel-villa3

Het originele magazine waarin dit artikel staat heb ik dubbel en is daarom te koop. Heb je interesse? Stuur even een berichtje!