Zelfbouw NTM stations in H0, Franeker


Origineel geschreven door C. Molenaar
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, oktober 16e jaargang - 1963
Originele titel: NTM stations (2) tramstation Franeker

HB63-okt-63-1In dit tweede artikel over de NTM de tekening van het stationsgebouw te Franeker, ben ik weer uitgegaan van een grondplaat van 5 mm triplex 52 X 20, waarop een tweede plaat 5 mm triplex is geplakt met uitsparing voor de rails in de wagonloods. De op. bouw van dit gebouw is gelijk aan het station Bolsward met dien verstande, dat ik hier over de 2 mm triplex hoofdvorm weer 1 mm triplex heb geplakt om een uitspringen van de steen te krijgen, die rond de ruit van de wagonloods uitspringt. Verder heb ik bij de fundamenten nogmaals een rand van 1 mm triplex met steentjes papier er tegen gelijmd om een uitspringende rand te krijgen. De deuropening van de rijtuigremise heb ik moeten vergroten, omdat hier de normale afmeting van hO wagens niet door kon. De goederenbergplaats heb ik laten vervallen, zodat de spoorstaven iets verder konden doorlopen naar binnen.

HB63-okt-63-1

De deuren heb ik gemaakt van geel koper en hieraan vast gesoldeerd kleine stukjes van een lege ballpointvulling als scharnier. Op de deuren heb ik de planken-imitatie door middel van visitekaartjeskarton aangedikt. Verder heb ik nog een locomotiefloods in dezelfde geest als de rijtuigremise van het station Franeker gebouwd, welke misschien later nog eens gepubliceerd kan worden.

HB63-okt-63-2

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.