Groot onderhoud aan de schuurdeur

Eind Augustus 2006

Het wordt tijd om nog net voor de winter de deur van de andere schuur aan te pakken, want die zag er zo uit:

De ramen vallen er dus bijna uit...
Dit kan ik natuurlijk vervangen met glaslatjes, maar omdat het origineel met stopverf gedaan is wil ik dit eigenlijk weer met stopverf doen. Dus eerst maar wat informatie via het forum opgevraagd over stopverf:

"Ja jouw ruitjes zitten met stofverf gezet. Prachtig spul je kunt het kopen maar ook zelf make van loodwit, krijt en gekookte lijnolie.

Je brengt het aan door er rolletjes/worstjes van te draaien tussen je vingers het pakt iets beter als je er na het rollen een beetje lijnolie opdoet maar dit hoeft niet perse. De worstjes druk je in de sponning tegen het hout en het glas. Je brengt net iets meer op dan nodig en werkt in kleine stukjes van een paar cm.

Met een speciaal stop mes druk je het in een driehoekvorm. Alle restjes die er daarbij af komen maak je weer rolletjes/worstjes van voor het volgende stuk. Het is de bedoeling dat de stofverf dat tegen het glas aanzit 1mm minder over het glas steekt dan het hout aan de andere kant van het glas. Als dit zo is maak je je vinger nat en ga je er 1 keertje overheen om het spiegelglad te maken. Nu komt het moeilijkste: de stopverf bewaken vooral als er kinderen in de buurt zijn! Stofverf heeft een heel apart geurtje dan ze van kilometers omtrek doet op af komen om het er uit te pulken en op te eten! Serieus.

Het is even een handigheidje om het in de driehoek vorm te krjgen, maar het voordeel is; als het niet goed gaat wat stopverf er bij doen en overnieuw proberen.

Om uitdroging te voorkomen moet de sponning eerst deftig in de grondverf zitten."

Na deze informatie ben ik begonnen met het verwijderen van het glas en de oude stopverf en de deur geheel te schuren:

Eerst het oude slot e.d. monteren en de deur schuren.

De oude stopverf was echt erg slecht.., maar dat maakte het verwijderen wel een stuk makkelijker.

Alles kaal en geschuurd.

De ergste plekken geplamuurd,

en daarna alles goed in de grondverf gezet

Een nieuw slot had ik inmiddels wel al gemonteerd

Daarna in verschillende lagen het kozijn wit geschilderd, en de deur groen. De stopverf mag pas na 6 weken geschilderd worden. Dus daar is nu het wachten op.