Meubel als kast, tafel, stoel of afscheiding
Origineel geschreven door Arnold van de Devel
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, mei 1970
Originele titel: Met een H-meubel kunt u letterlijk alles maken
Vind u ook niet dat veel in onze woningen zo onbeweeglijk is en weinig mogelijkheden geeft tot een speelse creativiteit van de bewoners? Wie een flat betrekt, vindt de lichtpunten steevast in het midden van het plafond. Radio en tv kunnen Meestal maar up één manier worden opgesteld. De bezitters van een wandcombinatie hebben daarvoor vaak net als hun boven- en benedenburen slechts één muur ter beschikking. Het is dan ook geen wonder als het allemaal wat star aandoet. Daar komt nog hij dat wij ook met onze meubelen niet veel kunnen doen. Ze zijn zo duidelijk een stoel, een tafel... Wel meubel, maar niet mobiel.
Waarom zouden wij dan niet met onze meubelen eens een heel andere richting uitgaan en onze creativiteit uitleven met moduulmeubelen. Vt legt u op deze pagina's het idee voor van zo'n meubeleenheid, gebouwd volgens een moduul, dat wil zeggen een grond¬maat, die ta] van verrassende mogelijkheden biedt. Deze modulen passen altijd op elkaar, aan elkaar, naast elkaar. Het voordeel is ook dat ze zowel horizontaal als verticaal neergezet kunnen worden. Een simpele H-vorm, die vandaag dienst kan doen als zitplaats en morgen een tafeltje blijkt te zijn, overmorgen plaats biedt aan planten, maar ook in de tienerkamer bergruimte kan brengen. Met meer eenheden kunnen we afscheidingen in kamers maken of een fijne kleurige wand met zo maar wat dingen erin. Een simpel idee en een eenvoudige constructie, want voor elk moduul zijn slechts drie plankjes nodig en wat verbindingsmateriaal. De gefotografeerde modulen zijn gemaakt van plaatjes spaanderplaat van 30 x 36 cm van 2 cm dik. U kunt deze maat echter zonder bezwaar naar eigen smaak wijzigen, bijvoorbeeld in 45 x 45 cm, waardoor het moduul als zitmeubel wat royaler wordt.
Ook het materiaal kunt u naar eigen keuze nemen, mits u maar een minimale dikte van twee centimeter aanhoudt. In de „poten" van de H moet namelijk een groef worden aangebracht, die ter verkrijging van een stevig verband minstens 7 mm diep dient te zijn. De breedte van de groef is gelijk aan de dikte van het gebruikte plaatmateriaal; bij onze modulen was dat 2 cm. De plaats van de groef slaat op de werktekening aangegeven.
Het plaatje dat in de groeven past, heeft in ons model een maat van 36 x 33,4 cm. Met lijm en acht platkopschroeven kunnen we de drie onderdelen samenvoegen. Om bij het verlijmen de lijmtangen wat beter te kunnen aandraaien en zo te voorkomen dat ons moduul ietwat scheef uitvalt, kunnen we een paar steunlatjes tussen de zij¬panelen plaatsen.
Stapelen
Om de modulen voor een bepaalde combinatie los-vast up elkaar te kunnen zetten boren we aan boven- en onderkant op de hoeken een gat van 1 cm Ø, zoals op de tekening is aangegeven. Daarin kan een los houten deuveltje geplaatst worden, zodat de modulen onderling niet kunnen verschuiven. Dezelfde verbinding kunt u ook toepassen hij het eventueel aanbrengen van een los afdekplankje voor het geval u het moduul als zitplaats of als dubbelbladig tafeltje wilt gebruiken. Voor eventuele horizontale verbindingen zouden we in elke „poot" een tweetal gaatjes kunnen boren, zodat we met een klein stukje draadeind en dopmoeren de modulen onderling aan elkaar kunnen koppelen. Bij gestapelde modulen is met een klein plankje al een klepje te maken, waarmee afsluitbare vakken geformeerd kunnen worden. Er zijn wat dat betreft vele mogelijkheden. Met wat beits, vernis, verf, fineer of plakplastic kunnen wij de modulen verder afwerken. Vooral moderne kleuren zoals wit en oranje zullen het ook in uw interieur goed doen.
