2 Tips het inrichten van een klein appartement


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, december 1970
Originele titel: Twee tips voor flatbewoners
Het originele magazine waarin dit artikel staat heb ik dubbel en is daarom te koop. Heb je interesse? Stuur even een berichtje!

Een plantenbak en een hangend tafeltje zijn dingen die elke flatbewoner voor weinig geld zelf kan maken. Bovendien vullen ze uw interieur op een leuke manier aan.

Ga 's avonds zo na achten eens voor een flatgebouw staan. Dan is het opvallend dat het televisietoestel bijna overal op dezelfde plaats staat. De oorzaak daarvan is het aansluitingspunt op de antenne. En uiteraard bevindt de zithoek zich tegenover de kijkbuis, wat weer tot gevolg heeft, dat de gebruikelijke wandkast voor het gezicht aan de andere kant van de kamer staat. Aan dit stramien valt door een flatbewoner niet te tornen, terwijl onze meubelindustrie er al helemaal mee vertrouwd is geraakt. Deze situatie treffen we behafve in de woonkamer ook in de slaapkamer aan; daar is de plaats van het bed reeds bepaald. Wilt u toch wat gaan doen, dan zult u het moeten zoeken in detailoplossingen, dus in feite aanvullingen. En daar zit best wat in, getuigen de vondsten van de familie Roosen uit Katwijk aan Zee.

flatbewoners1

Groen in huis
Als je zes hoog woont, zoals de familie Roosen, is vaak het uitzicht op de begane grond met de keurig aangelegde plantsoentjes en struiken grandioos te noemen. Alleen, je hebt er zo weinig aan. Soms worden dan door flatbewoners pogingen ondernomen om het gemis aan een tuintje enigszins te compenseren. Dat heeft bij de Roosens geresulteerd in een enorme plantenbak van maar liefst twee meter lang, die het interieur van de woonkamer op een prachtige manier aanvult. Op de foto kunt u zien hoe de bak met de kast en het raam (daglicht) een geheel vormt. Volgens de bewoners merk je telkens de aanwezigheid van zo'n grote bak, want door de vele planten — er is plantruimte genoeg — hangt er voortdurend een aangename geur in huis. Bovendien is het door de kamerwarmte mogelijk te experimenteren met allerlei plantesoorten. De bak heeft voorts nog een tweede functie. Aan de onderkant bevinden zich namelijk nog een aantal laden, die gebruikt worden als bergruimte voor speelgoed, literatuur, naaigerei enzovoort. Een combinatie dus van aangenaam en nuttig.

Constructief zit het zaakje simpel in elkaar. De zijwanden geven de bak (on-geveer 25 centimeter hoog en 35 breed) voldoende stijfheid. Zijwanden, kop-schotjes, tussenschotjes (voorkomen het uitwijken van de zijwanden), bodem en voorzijden van de laden zijn van spaanplaat. Alle andere constructiedelen zijn van vurehout. De in het zicht komende vlakken zijn beplakt met eiken fineer, behalve aan de voorkant, waar tegels zitten. Deze tegels vormen een hoofdstuk apart. Oorspronkelijk wilde de heer Roosen daarvoor de bekende blauwe tegeltjes uit Delft gebruiken, maar die bleken veel te duur. Uiteindelijk werden het tegels die vroeger op een schoorsteen mantel hebben gezeten en nu wonderlijk genoeg precies geschikt waren voor gebruik op de bak. Daarvoor werd tegellijm gebruikt. De binnenkant van de bak werd tenslotte bekleed met een plasticfolie (voldoet uitstekend) en de randjes werden keurig afgewerkt met afdeklatjes. Zwarte aarde en planten in de bak en rommeltjes in de laden deden de rest.

flatbewoners2Hangend tafeltje
In de slaapkamer bevond zich tussen twee kasten een nis, die nergens toe diende, althans nutteloos leek. Tegelijk speelde het idee ergens een bureautje te zetten, hoewel daar eigenlijk geen plaats voor was. Via allerlei denkpatronen, die we in dit geval vindingrijkheid kunnen noemen, werd het idee geboren iets met die ruimte tussen de kasten te gaan doen. Hot zou een prachtig werkhoekje kunnen worden voor bezigheden als studie en naaiwerk. Het werd een hangend werkblad. Een slimme oplossing, want alleen daarmee kon de beschikbare ruimte helemaal worden uitgebuit. Geen hinder van poten, zodat zowel onder als boven het werkblad een vrije werkruimte ont-stond. Het werkblad is met vier latten verbonden met een raamwerk dat op de kasten ligt. Op tussenliggende hoog-ten bevinden zich nog boekenplanken. De latjes aan de bovenkant zijn natuurlijk een machtig object voor klim-planten. De breedte van de nis tussen de kasten is ongeveer een meter en de diepte 70 centimeter. Werkblad en boekenplankjes zijn van spaanplaat, de rest van vuren latjes. Het geheel zit met schroeven en lijm in elkaar en is groen gebeitst. Uit de foto kunt u duidelijk opmaken, hoe de constructie in elkaar zit. Zoals u zult zien, heel simpel. Op beide vondsten, plantenbak en hangend werkblad, heeft de heer Roosen overigens geen octrooi aangevraagd; u kunt ze dus gerust navolgen!

Het originele magazine waarin dit artikel staat heb ik dubbel en is daarom te koop. Heb je interesse? Stuur even een berichtje!
  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.