Met zelfgemaakte meubels uw interieur verbeteren


Origineel geschreven door Arnold van de Devel
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, augustus 1969
Originele titel: Haal eens wat blokken in huis

blokken1

De interieurplannen waarmee u rondloopt, behoeven niet altijd een flinke hap in uw beurs tot gevolg te hebben. Ook met eenvoudige middelen is er veel te bereiken bij het inrichten van de woning. Twee simpele blokken kunnen het aanzien en de opstelling van een zithoek al grondig veranderen. De een kan dan als plantenbak, de ander als extra tafeltje gebruikt worden.
blokken2

De zwartwittekening 1 toont de oude situatie: de bank tegen de muur. Daarvoor de langwerpige houten tafel, 120 cm lang, en daaromheen de beide fauteuils. De boekenkast staat tegen de andere zijmuur geplaatst. Deze opstelling voldeed niet. Zij was onsamenhangend en vormde in de betrekkelijk kleine kamer van 560 x 360 cm geen afzonderlijke leefruimte ten opzichte van de eethoek.
Een bestaande plantenbak vormde het uitgangspunt voor de nieuwe opstelling. Als u de gekleurde plattegrond goed bekijkt, zult u bemerken dat er slechts twee meubelen zijn toegevoegd. Het zijn geen dure tafels of kasten, maar doodgewone blokken van meubelplaat, afgewerkt in kleurlak. Een prettige bijkomstigheid verkregen we nog door het verplaatsen van de bank. Daardoor kregen we een muurvlak vrij voor een leuke wanddecoratie.

blokken3Plantenbak als uitgangspunt
Zoals we reeds opmerkten, was een bestaande plantenbak het uitgangspunt. Die plantenbak is echter geen probleem. U kunt zelf een houten bak maken, voorzien van een zinken binnenbak of u past een combinatie toe van twee, drie of meer vierkante of ronde bakken op een rechthoekig blok. Tafel, bank en fauteuil hadden een hoogte van 37 cm. Voor ons een reden om de beide blokken ook zo hoog te maken. De plantenbak zelf had een hoogte van 15 cm, zodat de bovenkant kwam op 52 cm boven de vloer.

Zelf hebben we de blokken uitgevoerd in kleurlak, maar een afwerking met fineer of kunstharsplaat is ook mogelijk. In verband daarmee moesten we zorgen dat de tafel met verdekte verbindingen werd uitgevoerd. Voor de plantenbak is dat niet zo belangrijk, omdat de bovenkant daarvan toch niet in het zicht komt. Hier hebben we dan ook de constructie toegepast, zoals in tekening 2 is aangegeven. De opstaande delen hebben we in verstek gemaakt, waarbij we een eenvoudige hoeklat van 22 x 22 mm hebben toegepast (tekening 3). Daarna hebben we aan de onder- en bovenkant binnenwerks rondom soortgelijke latten aangebracht. Het blad en de bodem waren in afmetingen gelijk aan de binnenwerkse maat van de romp en pasten precies op de latten. Eerst brachten we het blad aan, zodat we dat van binnen uit konden vastschroeven, daarna de bodem, die we van onder af direct op de latten konden schroeven. Als laatste monteerden we onder het blok vier rubberdopjes, zodat het geheel makkelijk op de vloer staat met weinig kans op wiebelen.

Een blok als tafel
De tafel maakten we volgens vrijwel dezelfde constructiemethode. De maten zijn 60 x 60 cm. Alleen het blad kwam niet tussen de romp, maar werd in verstek verbonden en eveneens met hoeklatten als eerste op de romp aangebracht. Natuurlijk moesten we niet vergeten om de panelen voor het verlijmen van de romp nog van een extra-verstekkant te voorzien.
Zelf hebben we een geheel gesloten blok geconstrueerd. Met wat meer moeite kunt u echter het tafelblok voorzien van bijvoorbeeld een drietal laden of, zoals op tekening 4 te zien is, aan vier zijden een nis aanbrengen voor boeken of voor het tijdelijk plaatsen van drankjes.
O ja, die wanddecoratie hebben we gewoon gevormd uit eenvoudige kastjes, waarvoor we spaanderplaat gebruikten. Deze kastjes hebben we geschilderd in een hip kleurtje en het resultaat is verbluffend.

Ik zou mdf gebruiken als materiaal. Dat is gemakkelijker te verwerken.