Groot Wandmeubel in Kleine Ruimte
Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, februari 1969
Originele titel: Groot wandmeubel in kleine ruimte
Een wandmeubel dat niet veel ruimte eist en waar toch veel in opgeborgen kan worden, is tegenwoordig vanwege zoveel ruimtegebrek bijzonder welkom. Daarom zijn op- en aanbouwmeubelen momenteel zo "in". Ze zijn zeer praktisch, omdat ze niet aan bepaalde maten en indelingen gebonden zijn. U kunt er vrijwel alles een vaste plaats in geven. Hetgeen u op de foto ziet afgebeeld, is een voorbeeld van een dergelijk aanbouwmeubel. We zeggen „een voorbeeld", want u bent in het geheel niet aan de indeling zoals die hier is weergegeven gebonden.
Tevens kunt u het meubel naar eigen idee verder uitbreiden. Zo zijn er bijvoorbeeld meer planken tussen de opstaande zijden aan te brengen en het schrijfblad kunt u door een plank vervangen. Het deurtje dat u rechts onder aan de foto ziet, hoeft niet per se daar aangebracht te worden. U kunt er ook een andere plaats voor uitkiezen, of het geheel laten vervallen. Bovendien is het evenmin noodzakelijk om uw aanbouwmeubel zo hoog te maken als hier is weergegeven. Het is mogelijk alleen de onderste helft te benutten (dus het bovendeel te laten vervallen). Het grote vak rechts op de foto is desgewenst ook met planken aan te vullen. Kortom, u kunt met dit meubel alle kanten uit. Uiteraard is de werktekening gemaakt naar de indeling van het meubel, zoals dat op de foto is afgebeeld. Wanneer u een andere indeling wenst, dan is dat geen bezwaar. Het gehele meubel is opgebouwd uit losse onderdelen, die u kunt plaatsen waar u maar wilt. Op de werktekening zijn alle onderdelen van een letter voorzien. Deze letter vindt u ook op de materiaallijst.
Werkwijze
We beginnen met de onderdelen op maat te maken en verder geheel af te werken. Dat wil dan zeggen, dat u alle kanten ervan verft, beitst of lakt. Alle onderdelen zijn dus afgewerkt, als u het geheel in elkaar gaat zetten. Voor de afwerking van de voorkanten van de plankjes en de zijden hebben we latjes aangegeven (zie tekening, middenonder, doorsnede E-F). U kunt deze latten ook laten vervallen en daarvoor in de plaats de voorkanten afwerken met een strookje fineer. Indien u de onderdelen schildert, kunt u de voorkanten ook afplamuren. In dit laatste geval worden de zijden en de plankjes dan 10 mm smaller.
Planken en schrijfblad
We zullen nu nagaan hoe we de onderdelen kunnen maken. U heeft 8 zijden nodig, A, B, C en D. Deze zijden bestaan weer uit twee delen, die door middel van deuvels op hun plaats worden gehouden (zie werktekening, rechtsonder). Deuvels van 30 a 40 mm lengte en 10 mm doorsnede zijn hiervoor het best te gebruiken. Op de gewenste plaatsen boort u gaatjes door de zijden op de maten waar u het schrijfblad en de plankjes wilt hebben. U boort deze gaatjes met tussenruimten van 100 of 150 mm en 50 mm vanaf de kanten. U kunt dan later de plankjes leggen waar u maar wilt. Dit is vooral handig, wanneer u later een grotere tus-senruimte tussen de plankjes wilt hebben. Rechtsboven op de werktekening hebben we de plaatsen van deze gaatjes aangegeven. In de gaatjes slaat u een plankdragerbusje. Dit doen we aan beide kanten van de zijden (zie werktekening rechtsboven). In dit busje kan dan een plankdrager worden gestoken. Uiteraard alleen daar waar een plank moet komen. In de koppen van de planken maakt u op de plaatsen waar de plankdrager de planken ondersteunt, een uitkeping, zoals op de werktekening rechtsboven te zien is. Ook het schrijfblad E steunt op vier plankdragers. De planken G, L, N, O, J en H verbindt u vast aan de zijden. Daarvoor worden 3/4 X 10-bolkopschroeven gebruikt, die u door het busje van de plankdrager heen in de koppen van de planken draait. Hoe dat gebeurt, ziet u linksonder op de werktekening. Wanneer u deze planken niet vastschroeft, gaan de zijden wijken. Op de achterkanten van de zijden bevestigt u met 3/4X5-platkopschroeven de achterschotten, die van 4 mm dik triplex of board kunnen zijn. Op het brede achter-schot bevestigt u met 3/4X5-platkopschroeven de achterlat R boven tegen het schrijfblad E. Het schrijfblad kan daardoor niet omlaag wippen. (Zie werktekening middenonder).
Deurtje
Het deurtje S maakt u ook precies op maat, zodat het tussen de zijden C en D en tussen de planken H en J past. Achter het deurtje bevestigen we met spijkertjes of met schroefjes het aanslaglatje T. Op het deurtje maken we een knopje en een snappertje of een magnetische sluiting. Hoe het deurtje precies gepast moet worden en hoe de piano-scharnier moet komen te zitten, kunt u zien op de werktekening middenonder. U ziet daar een gedeelte van het vooraanzicht en de doorsnede getekend van de zijden C en D en het deurtje S.