Tramlocomotief van de HTM


Origineel geschreven door H. F. Enter
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, juli 18e jaargang - 1965
Originele titel: Trams: tramlocomotief van de HTM

HTM-tramlocomotief__hb65-07juli-1De regelmatige publicaties over trams vinden — naar wij dachten — nogal wat geïnteresseerde lezers. In ons bezit was reeds geruime tijd een tekening vervaardigd door de heer Wervers, ongeveer op schaal 0 (1 : 32, tekening is echter op 1 : 30). Wij zullen trachten deze tekening op hO af te drukken, zodat u het model eventueel zonder moeite kunt nabouwen.

De tekening geeft een van de beide tram-locomotieven weer van de HTM te Den Haag, welke locomotieven gebruikt worden voor het doorvoeren van de NS-spoorwagons van het emplacement Loosduinseweg naar het emplacement Duinstraat te Scheveningen, een en ander langs de tramlijn van lijn 11.

HTM-locomotief__hb65-07juli-1

(Foto's J.H. Wervers)

Eind oktober 1927 werd na de overname van de HIJSM tramlijn door de HTM deze verplichting opgelegd en nog heden ten dage rollen de goederentreinen langs de tramlijn. Van de Loosduinseweg tot het station Hollandse Spoor verzorgt de NS langs een derde spoor langs de tramlijn met eigen dieselloc. het vervoer van de goederentreinen. Werd vroeger een zeer druk goederenvervoer met deze locomotieven bewerkstelligd, dat vervoer is de laatste tijd sterk gedaald.
Nog altijd is er echter een vrij regelmatig vervoer van brandstoffen, bouwmaterialen, vis, oud papier, e.d.

De twee locomotieven zijn niet allebei in gebruik, een doet het werk en een staat in reserve. Ze wegen 36 ton en zijn gebouwd in 1927.
De elektrische installatie is van Siemens Schuckert. Elke machine loopt op twee draaistellen, elke as is aangedreven door een motor van 600 volt met een vermogen van 50 kW. De locomotieven die met luchtremmen zijn uitgevoerd en ook de trein met luchtdruk kunnen remmen, zijn geel geschilderd, ze hebben een tramkoppeling om ook trams zonodig te kunnen vervoeren en zijn voorzien van ’n zeer welluidende luchtfluit, die het op de talrijke overwegen in tramlijn 11 wel doet.

Tekening-HTM-locomotief__hb65-07juli-1

Een aardig machine om na te bouwen op uw modelbaan dachten we zo, vandaar dat we een plaatsje inruimden voor dit locomotiefje.