Maak van een deur een kast


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, augustus 1970
Originele titel: Deurkast in kastdeur

deurkast1Vaak heeft een huis van die kostelijke nissen, hoeken en kasten, waar peuters zich dolgraag verstoppen en schoenen achteloos kunnen rondslingeren. We denken hierbij aan de ruimte onder de trap, meestal een meterkast met genoeg plaats voor huishoudelijke attributen als strijkplank, poetsdoeken en stofzuiger. Als afsluiting van dat rommelhokje dient dan een deur, die in vele gevallen een saai uiterlijk heeft en dus een oninteressant wandvlak vormt. Maar juist van die deur kunt u iets heel leuks maken. Dat deed de heer L. Molenaar te Haarlem: Hij haalde de deur uit de scharnieren en hing er een deur met kast voor in de plaats.

 

De situatie bij de familie Molenaar is een lastige. Het „kastje onder de trap" is namelijk alleen bereikbaar vanuit de woonkamer. En het spreekt vanzelf. dat juist daar een ouderwetse deur met gekleurde ruitjes erg stoort. Vooral, als die deur dan nog een volkomen donkere ruimte afsluit. Daar moest dus verandering in worden gebracht. Na veel wikken en wegen werd duidelijk dat de deur de deur moest blijven, maar dat met de kastdeur iets kon worden gedaan. De vondst bleek een kastje te zijn, dat in de deur werd gemonteerd en dus gewoon met de deur meedraait. Het resultaat kunt u bewonderen op de afbeeldingen.

deurkast2De woonkamer wordt door de deur met het kastje enorm opgefleurd. Alle voorwerpen die in het kastje staan (vazen, boeken, flessen enz.) blijven tijdens het openen van de deur keurig op hun plaats staan. Een TL-buisje van 20 watt aan de slotzijde van de deur zorgt voor een indirecte verlichting. Hierdoor krijgt het geheel een feestelijk aanzien.Het idee reikt eigenlijk nog verder. Want het rommelhokje achter de deur werd verbouwd tot een heuse donkere kamer, waar het goed ontwikkelen en vergroten is. Dat kon gemakkelijk, omdat het „trapkastje" vrij ruim is. Een trotse mevrouw Molenaar vertelt: „Mijn man zoekt al lang een geschikte ruimte voor zijn hobby en uiteindelijk heb ik hem dit voorgesteld." De heer Molenaar: „Het kon niet beter met de koffie zo dicht in de buurt. Steeds weer merk je, dat deze ruimte helemaal bij de kamer is gaan behoren." In elk geval is het aan beide zijden van de deur goed toeven.

deurkast3Constructie
Eerst werd de deur uit de scharnieren gelicht en het binnenwerk eruit gesloopt, zodat een raamwerk (stijlen en dorpels) resteerde. Ook de sponningen werden weggeschaafd. De kast is een losse kist van 16-mm-spaanplaat met een achterwand van triplex. Het geheel werd afgewerkt met eikefineer en zelfplakkend papier, voordat de kist in het raamwerk van de deur werd geplaatst. Met schroeven zit het zaakje muurvast. De diepte van de kast is ongeveer 20 cm. Aan materiaal kostte deze originele vondst niet meer dan 30 gulden.