De Kameel, directierijtuig NS20 van de Nederlandse Spoorwegen


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in Handig Bekeken, november 7e jaargang - 1954
Originele titel: Directierijtuig van de Nederlandse Spoorwegen

kameel ns20 directierijtuig fotoWie een beetje geluk heeft gehad is misschien in de afgelopen weken in de gelegenheid geweest een glimp op te vangen van het nieuwe Directierijtuig van de Nederlandsche Spoorwegen. Dit door N.V. Allan en Nederlandsche Fabrieken van Meubelen en Spoorwegmaterieel te Rotterdam, gebouwde luxe dieseltreinstel heeft reeds verschillende tochten door ons land gemaakt.

Op deze pagina’s geven wij bovenaan een maatschets voor spoor HO, zij- en vooraanzicht alsmede een bovenaanzicht, interieur-indeling. Uit deze laatste tekening is te zien, dat aan de voor- en de achterzijde van het rijtuig een ruime salon is gebouwd met een naar de voorkant gerichte drie-persoons bank. Van hieruit heeft men een geheel vrij uitzicht op de baan. Voor de bestuurder moest noodgedwongen naar een andere ruimte worden uitgezien en deze werd gevonden in een vista-dome, een soort uitkijkkoepel boven het dak. Deze koepel' is dus niet, zoals men wellicht zou kunnen denken, voor de passagiers bestemd, doch wel voor ’t dienstdoende personeel.

kameel ns20 directierijtuig tekening maatschets

Het rijtuig bevat voorts een afgesloten coupé voor 4 personen, een conducteursverblijf, waarin de intercom is ondergebracht, ’n keuken, twee toiletten en ’n garderobe.

De kleur van het rijtuig is geheel overeenkomstig het kleurenschema van het normale dieselmaterieel der Nederlandsche Spoorwegen.