Groot volume wagen S-CHH, nu Gbls genoemd


Origineel geschreven door H. F. Enter
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, januari 16e jaargang - 1964
Originele titel: Voor elk vervoer een wagen, gesloten wagen Hbs

logo-voor-elk-vervoer-een-wagen

Deze groot-volume-wagen, vroeger S-CHH (olifanten wagen) geheten mag er zijn! Brede deuren, sterke vloeren en grote inhoud, dat zijn wel de voornaamste eigenschappen! De naam „olifantenwagën” dankt deze wagen aan het feit, dat de circussen hun olifanten met deze wagens vervoeren. Geen wonder, dat dit sterke wagens moeten zijn, want als onze dikhuiden tijdens de reis onrustig worden, hebben vloeren en wanden heel wat te verduren.

Met een radstand van niet minder dan 8 meter en een totale lengte van ruim 12m is dit een flink stuk materieel op uw modelbaan, dat goed gebouwd moet zijn om niet te ontsporen. Zo moeten de assen goed zuiver „sporen” en de wagen op een vlakke plaat opgesteld mag niet „wiebelen’. Dan gaat het mis, hoor!

Enkele wagens van deze serie hebben deuren in de kopwand om lange voorwerpen gemakkelijk te kunnen laden en lossen. Vaak zult u dit type wagen aantreffen langs het laadperron en zelfs, indien kopdeuren aanwezig zijn, tegen de „koplading”. U kunt er wel eens eentje langs een losweg aantreffen, feitelijk behoorft bij dit type een laadperron. Weer een wagen voor snelle treinen zoals b.v. de TEEM-treinen. Hij mag zonder meer de grenzen over, is wel bijzonder geschikt voor exportzendingen bestaande uit lichte goederen met groot volume. In dit verband zij er op gewezen, dat zowel de verlader als ook de spoorwegmaatschappij streeft naar zoveel mogelijk gewicht in één wagen. Voor de verlader besparing van vervoer-, laad- en loskosten, voor de spoorweg minder „handling” dus minder rangeerwerk en administratie.

hb64-jan-S-CHH

Vandaar voor lichte volumineuze ladingen: grote wagens. Op de modelbaan zal ook dit type moeilijk kunnen ontbreken. Welk een rijke landschapsstoffering om in beeld te brengen, hoe het circus zijn olifanten lost op het dorpsstationnetje! Geen houten roldeuren, maar ook weer metalen (gemakkelijk voor de zelfbouwer). Een volgende keer dan de moderne versie van dit type. (De Gbs, vroeger Hbs). (wordt vervolgd)