Graanwagen CHGZ


Origineel geschreven door H. F. Enter
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, mei 16e jaargang - 1964
Originele titel: Voor elk vervoer een wagen, graanwagen CHGZ

logo-voor-elk-vervoer-een-wagen

Zoals beloofd, dit keer de graanwagen. Zakgoed verdwijnt langzamerhand, al die losse eenheden passen niet al te best meer in modern vervoer. Zo gaat graan dan ook vaak losgestort op reis. Deze wagen is daarvoor dan ook prima geschikt. U ziet deze wagen vast en zeker wel eens met het opschrift op de deur: Wagen voor losgestort graan. Het is geen hardloper, geen S-wagen, maar 90 km mag hij meedraven, dus dat gaat nogal.

De vier laadluiken bij de kopschotten dienen om het graan in ontvangst te nemen, b.v. door een stortpijp, een transportband of een werptransporteur. De opklapbare vloergedeelten worden vóór het laden omhoog geflapt, de vloergedeelten staan dan omhoog voor de deuren, zodat als het ware een bak wordt gevormd, waar het graan niet uit weg kan vloeien.

In de vloer komen bij het omhoogklappen van de vloergedeelten twee lostrechters vrij. Die lostrechters hebben een schuif, die tijdens het transport natuurlijk goed moet zijn gesloten. Komt de wagen aan bij de klant, dat is b.v. een Coöperatieve Aankoop-vereniging, dan rijdt de wagen naast een bunker, de loskleppen worden losgemaakt en het graan vloeit in de bunker.

Vanzelfsprekend is dit geen zelflosser in de ware zin des woords, er loopt wel heel wat uit, maar dan moet er geschept en geschoven worden om ook de rest er uit te krijgen.

hb64-mei-chgz

Het is een wagen in de bekende roestbruine kleur, van normale afmetingen en van een heel bekende constructie. Het tondak doet het heel goed op de modelbaan en het lijkt me toe, dat de constructie van een dergelijke wagen voor u geen moeilijkheden op zal leveren.

Zo rolde al weer een wagen uit onze lange NS-goederentrein aan u voorbij. Een wagen, die toch eigenlijk ook op uw baan niet mag ontbreken. Voor landschapsstofferings-specialisten een dankbaar onderwerp, omdat de stortbunker bij de Coöperatie niet zo moeilijk na te bootsen is.

Wat komt er een volgende keer aanrollen? Een zeer fleurige verschijning geheel in het wit. Juist, goed geraden: de koelwagen van de Interfrigo.

Zie ook dit artikel voor een zelfbouwbeschrijving van de graanwagen