Open zijlosser Fads


Origineel geschreven door H. F. Enter
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, november 18e jaargang - 1965
Originele titel: Voor elk vervoer een wagen FADS

logo-voor-elk-vervoer-een-wagen

De nu voorgestelde wagen is een grote lummel. 72m³ is de inhoud. Speciaal bestemd voor losgestort goed, zoals cokes, ertsen, dolomiet. De lossing gaat razendsnel, want draaien aan het handwiel op de eindbordessen doet de beide loskleppen aan beide zijden van de wagen tegelijk openen, waarna de gehele lading in 1 tot 2 minuten wordt gelost. Deze wagen is dan ook alleen geschikt voor ontvangers welke beschikken over grote bunkers, waaroverheen de spoorlijn loopt. Zo’n ontvanger is b.v. de Hoogovens te IJmuiden.

Open-zijlosser-FADS__hb65-11nov-2

Maximaal kan deze moderne wagen 55 ton lading vervoeren. Het is een prachtig gezicht zo’n trein van Fads-en voorbij te zien dreunen en eigenlijk mag een dergelijke moderne zelflosser zeker niet op uw modelbaan ontbreken.

Ook dit is niet zo’n erg eenvoudig model, maar ook hier geldt: u bent handig genoeg om ook deze moderne 4-asser op de rails te zetten. Ook deze wagen (of althans de Duitse versie) kunt u kant en klaar kopen, zo heeft b.v. Marklin een uitvoering met klapdeksels, naast dit open type.