Een Stevig Speelhondje


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in Na Vijven, nr

hondWe maken dit speelhondje van multiplex 8 mm dik; we kunnen als we het geheel wat te zwaar vinden, de flanken van wat dunner materiaal maken, bijvoorbeeld triplex 4 of 6 mm dik. Zoals de foto te zien geeft, bouwen we het hondje uit lagen op.

Op het werkblad staat de tekening op ware grootte, die we op een stevig stuk papier overnemen. We knippen de verschillende delen uit en gebruiken de verkregen vormen als malletjes. Met behulp van deze mallen brengen we de omtrek van de vormen over op ons materiaal en zagen daarna langs de omtrek lijn de verschillende delen uit. De zaagranden schuren we goed glad. In de vier wieltjes boren we een gaatje voor de as. Met een goede tubelijm lijmen we de delen op hun plaats aan elkaar. Het is niet nodig met spijkertjes extra-versteviging aan te brengen.

Van uitgeplozen touw maken we de staart, die we vastlijmen in een klein gaatje dat we geboord hebben. De wieltjes zetten we met kleine schroefjes vast en aan de voorkant maken we het oogje voor het trektouw. Nu moeten we het speelhondje nog schilderen. Dit kunnen we op verschillende manieren doen. Met gewone glansverf of met plakkaat- of Eta-verf. Gaan we met gewone glansverf schilderen, dan brengen we eerst een laag grondverf op, waarna we het geheel in de lichte kleur schilderen. Is deze verf droog, dan brengen we de donkere vlekken aan.
Gebruiken we plakkaat- of Eta-verf, dan tekenen we met potlood de omtrek van de donkere gedeelten op het multiplex en vullen de verschillende vakken in. Plakkaatverf vraagt een vernislaag, bij Eta-verf is dit niet noodzakelijk.

hond

  • Tegenwoordig is mdf geschikter als materiaal.
  • Ik weet niet precies wat Eta verf is. Ik heb hiervan alleen deze oude poster kunnen vinden. Als iemand meer informatie heeft dan hoor ik het graag. Wat betreft het speelhondje lijkt mij de verf (op waterbasis) van de bouwmarkt prima voldoen.