Beesten van Plasticdraad


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in Na Vijven, november 1960

beesten-veulen

Veulentje

Dit geestige draadfiguurtje kan zeer eenvoudig gemaakt worden uit plasticdraad. De 4 pootjes worden ieder afzonderlijk gemaakt uit een stukje draad van ongeveer 200 mm lang. In het midden vouwt men een lus om een dun rond potlood en vervolgens wordt het draad in elkaar gedraaid. Voor hals en kop steekt men een draad van ongeveer 200 mm door net oog van een plastic wasknijper en draait dan de hals.
De 5 uiteinden van poten en hals worden samengevat en met gekleurd raffia omwonden om net lijf te vormen. Nog een vrolijk strikje en ons huisdier is gereed.

 

beesten-giraffe

Giraffe

Dit zonderlinge dier, de giraffe, wordt gebruikt als memorandum voor telefoonnotities, die in net kurken hoofd vastgeklemd kunnen worden.
De poten worden gebogen uit stukjes draad van ongeveer 120 mm lang. Romp en hals gevlochten uit metaaldraad, samen 100 mm lang. Het lichaam kan uit een willekeurig materiaal, vilt, stof, leer of iets dergelijks gevormd worden. Na de bevestiging van poten en romp met behulp van plasticlijm of, wat beter is, met soldeer, knipt men franje aan een stukje materiaal voor het staartje. Dit wordt daarna opgerold en aan het gevlochten ijzerdraad bevestigd. De kop, die uit een kurk bestaat, wordt van een gleuf voorzien en op de hals geprikt. De oren worden geknipt uit hetzelfde materiaal als waaruit de staart is gemaakt. De baard van een kokosnoot levert een effectvol materiaal voor het aanbrengen van een beharing op rug en kop.


beesten-zebra

Zebra

Voor deze zebra knipt men 3 stukken ijzerdraad van ongeveer 200 mm lengte af. Samen met 6 of 8 draden raffia omwikkelt men 2 stukken met een lichte kleur raffia, waarbij men een kort stukje aan de einden onbedekt laat om de hoeven aan te geven.
Daarna omwikkelen met een donkere draad raffia en dan kunnen de poten in model worden gebogen. Het derde stuk draad, voor kop, hals en romp, wordt eerst met de lichte raffia omwonden, waarna voor het halsgedeelte de donkere kleur er met een zogenaamde knoopsgatensteek omgenaaid wordt Om de hierbij gevormde streep worden lussen genaaid, die als manen dienst doen. Dan gaan we dit onderdeel in vorm buigen en wordt het diertje voltooid door omwikkeling van de romp in 2 kleuren en het aanbrengen van een staartje van donkere raffia.

Ik weet niet precies wat er bedoeld wordt met plasticdraad. Met elektriciteitsdraad of ijzerdraad lijkt mij geschikt. Als het draad maar een massieve kern heeft die te verbuigen is en dan z'n positie behoud. In de bouwmarkt of hobbywinkel is vast wel iets te vinden!