Een houten kasteel bouwen


Origineel geschreven door J. R. D. Zijlstra
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, maart 10e jaargang - 1958
Originele titel: Romantiek uit vervlogen jaren

hb58-maart-58-2__1Wie van ons herinnert zich niet die prachtige speelgoed-kastelen uit onze jeugd? Ze behoorden onafscheidelijk bij de bekende loden soldaatjes, waarmede ze dan ook prompt werden bemand. Dan kwamen er nog een stuk of wat kanonnen bij en het spel kon beginnen.
Over dat spelen met soldaatjes zijn al hele boekdelen volgegriffeld pro, maar nog meer contra zodat wij op deze plaats daar niet verder op in zullen gaan. Trouwens de romantiek is bij het moderne soldatenleven vèr te zoeken. Wèg kleurrijke pakjes, wèg pluimen, wèg blinkende sabels en wapperende vaantjes aan de lansen... Daarmede verdween ook het schouwspel, dat de jeugd zó boeide, dat het met miniatuur soldaatjes ging spelen.

hb58-maart-58-2__2

Al zouden er vandaag de dag loden soldaatjes zijn — in moderne uitvoering dan — we geloven niet dat de jeugd er naar zou grijpen. Dat de interesse van de jonge garde wèl uitgaat naar miniatuur tanks, jeeps en ander gemotoriseerd spul heeft niets met „soldaatjes” te maken. Want met evenveel plezier speelt ze met tractors, bulldozers, hijskranen en andere gemotoriseerde dingen.

Waarom deze lange inleiding? Alleen maar om duidelijk te maken dat de heer Zijlstra — en wij ook — er helemaal geen kwaad in zien nog eens zo'n ouderwets kasteel te bouwen voor onze junior.

Hier zijn de foto’s ervan en de tekening. Het hb58-maart-58-2__3is gebouwd „uit ’t vrije handje” zonder rekening te houden met de werkelijkheid: een droomkasteel dus om het zo eens te noemen.

Maar alles zit er aan: de zware poort, deuren, de torens, de kantelen, de binnenplaats en de weergangen.

Welaan, bouw zo’n kasteel voor uw junior en misschien kunt u hier of daar nog loden ridders op de kop tikken. Het waren ook wel soldaten maar dat is al zó lang geleden, dat niemand daar meer over valt....

In het artikel wordt niet over afmetingen en materiaal gesproken. De afmetingen zijn een persoonlijke keuze uiteraard, maar ik zou aanraden om iets te kiezen waarbij u geschikte poppetjes/soldaten kunt vinden. Qua materiaal zou ik voor mdf gaan en een combinatie van lijm en spijkers gebruiken. Er zou ook multiplex gebruikt kunnen worden wat iets lichter is en niet 'scheurt'. Nadeel is wel het gevaar van splinters.
  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.