Zelfbouw Lantarenpalen


Origineel geschreven door W. Maas
Gepubliceerd in Miniatuurbanen, december Jaargang 21
Originele titel: Lantaarn voor zelfbouw

lantaarnpaal1-grootMin of meer geprikkeld door het onlangs gepubliceerde artikel over het zelfbouwen van straatlantaarns, heb ik na veel zelfbouw-teleurstellingen dit onderwerp weer ter hand genomen.
Resultaat: een goedkope en zeer aanvaardbare lantaarn die al naar gelang uw eigen wens uitgevoerd kan worden in een 1-, 2-, 3- of 4-delige uitvoering.

Materiaal:

  • messingbuis
  • lege balpenvullingen van 10,5 cm lang
  • draadlampjes
  • afvalplastic 1 a 1,5 mm dik
  • wikkeldraad uit oude beltrafo.
Wikkeldraad is ook te koop als koperlakdraad bij bv Conrad, zo ook messingbuis

Zaag een stukje van 7 cm messingbuis en schuif hierin de lege balpenstift, zodat de totale mastlengte komt op 17 cm. Soldeer beide aan elkaar.
Maak vervolgens de lichtbak, volgens tekening. Als de lichtbak in elkaar gelijmd is het geheel glad schuren. Denk er aan de randen rond te schuren.
Prik in de achterzijde twee gaatjes met een verhitte speld of naald om de draden van het lampje doorheen te leiden. Neem vervolgens een stukje plastic waarin een gaatje is geboord ter dikte van de balpenstift. Schuif dit op de bestemde plaats en lijm dit vast, dit plaatje is normaal 7x7 mm bij 1 lamp, doch bij meerdere lampen (bijv. 3 of 4) is het natuurlijker als dit plaatje groter wordt.
Nadat het lampje in de bak is gelegd, het geheel aan de mast lijmen. Wind vervolgens een van de lampdraden om de boven-zijde van de mast en soldeer aan de andere draad een stukje wikkeldraad ter lengte van de mast + 2 cm. Soldeer tevens een draad onder aan de mast, en probeer ter controle of alles normaal functioneert. Vervolgens de wikkeldraad tegen de mast lijmen. Schilder de mast naar eigen inzicht, in matte kleuren.
Na een uur werk hebt u een aanvaardbare lantaarn die, kleiner gemaakt, ook geschikt is voor straten en pleinen op uw baan.

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.