Zelf een mobile maken (voor aan het plafond)


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in Na Vijven, oktober 1963
Originele titel: Mobiles
Mobiles zelf maken van ijzerdraad of koperdraad

Deze voorstellingen worden gemaakt van dun ijzer- of koperdraad. Met een puntbek tangetje gaat het prima.

De mobile (inderdaad op z'n Engels: moobail) blijft een veel gemaakte en aantrekkelijke versiering voor ons huis. Het principe is bekend, doch wordt niet altijd gevolgd: er moet „evenwicht” bestaan tussen de opgehangen voorstellingen, evenwicht dat gevonden kan worden door de ophangarmen korter of langer te maken, al naar gelang de zwaarte van de voorstellingen.

De mechanica, die hieraan ten grondslag ligt, wordt geleerd uitgedrukt door te zeggen,- dat de statische momenten gelijk moeten zijn. Of wel dat het gewicht van de voorstellingen en de lengte van de ophangarmen aan beide zijden van de balans eenzelfde uitkomst moeten opleveren. B.v. een voorstelling van 50 gram opgehangen aan een arm van 300 mm (50 x 300 = 15.000) vraagt een tegenwicht van 75 gram aan de andere arm van 200 mm (15.000 / 200 = 75).

Dit is het technische deel. Het filosofische deel behelst de gedachte, dat de mobile moet zijn als het leven — altijd in evenwicht, maar toch altijd beweeglijk; waarbij een teveel van het één opgevangen wordt door een wat minder van iets anders.

Mobile voor aan het plafondDeze mobile kwam voort uit de toepassing van ijzerdraad, zilverpapier en... een dosis fantasie. Echt „namaken" moeten we deze dingen niet. Het is de aardigheid zelf met materiaal te experimenteren om tot slot tot nieuwe vormen te komen. De ideeën vissen en vogels kunnen als leidraad dienen.

Werkwijze:

We beginnen met de horizontale draden (1,5 mm dik) op lengte af te knippen, laten we zeggen 500 mm. In het midden van elke draad maken we een oogje om vervolgens op één van de uiteinden het tweede oogje te buigen. Aan de laatstgenoemde komt dan een van de door u gemaakte voorstellingen, via een verticaal stangetje, te hangen. Nu bepalen we het andere buiten-ophang-punt door een ander verticaal stangetje met daaraan weer een voor stelling, vanuit het midden naar buiten op te schuiven.

Afwerking:

Met velletjes zilverpapier gaan we de diverse vlakken van onze voorstellingen opvullen. Metaalfolie laat zich hiervoor ook bijzonder goed gebruiken. De balansen schilderen we in een passende kleur, liefst mat en niet te donker.

mobile van oude koffieblikken en ijzerdraad

Ziehier een tweede suggestie: van oude koffieblikken en ijzerdraad.

N.B.: De hier beschreven mobile is misschien volgens u een beetje aan de zware kant. Goed, dan kunnen we volgens hetzelfde principe een lichtere uitvoering maken. Alle voorstellingen dus van niet te zwaar materiaal.

De verticale stangetjes vervangen we door nylondraad en de balansen maken we van zeer dun, maar wel stevig, ijzerdraad. Het bepalen van de balans-punten doen we als volgt: aan beide uiteinden van een bascule (zelf de lengte hiervan bepalen) hangen we via een nylondraadje een voorstelling. Door nu de bascule met de daaraan hangende figuren op uw vinger te leggen, ontdekt u al gauw — door te schuiven — het ophang- punt. Dit proces herhaalt zich weer bij de volgende ophanging. U werkt van onderen naar boven.

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.