Transformatorhuisje langs de HO-baan


Origineel geschreven door G. Cremer
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, december 11e jaargang - 1958
Originele titel: Transformatorhuisje langs de H0-baan

Langs onze geëlektrificeerde baanvakken is een transformatorhuisje een bekende verschijning en daarom mogen ze op onze modelbanen niet ontbreken.

Vanzelfsprekend moeten er op die modelbaan ook elektrische treinstellen rijden. Rijdt u alleen met „stoom”, dan geeft zo’n huisje toch nog wel mogelijkheden voor het maken van een leuk stukje scenery. U zoudt bijvoorbeeld een deel van de baan kunnen inrichten alsof men bezig is het baanvak te elektrificeren. Welk een mogelijkheden doen zich dan hierbij niet voor? In de eerste plaats ons hier beschreven transformatorhuisje, compleet of in aanbouw. Laat wel uitkomen, dat men „nog bezig is”. Zet bij voorbeeld een laddertje tegen het huisje en plaats daarop een schilder die de goot aan het afschilderen is; een deel van de goot in grijze grondverf en het deel dat al klaar is in geel... Verder kunnen dan nog twee of meer masten of portalen opgericht zijn, er kan wat materiaal langs de lijn worden gelegd, terwijl Preiser voor de nodige werklieden zorgt. Maak het „echt”. Zet er ook een wegwerker bij met de rode vlag en signaalhoorn, plaats er een landmeter bij en laat uw treinen op dit traject langzaam rijden.
Dit laatste kan automatisch worden geregeld middels een in dat raildeel ingebouwde weerstand.

Is uw baan al geëlektrificeerd, dan kunt u een of meer transformatorhuisjes er langs plaatsen. Maak in dat geval een „lijnverbinding” tussen het bovennet en het huisje. Natuurlijk niet met metaaldraad maar met ijzergaren of zo. Waar het bij scenery vooral op aankomt, is te zorgen dat de details goed zijn. Ga desnoods eens ergens langs de baan kijken hoe de N.S. het gefikst heeft.

De bouw van het huisje

Ons huisje werd gebouwd van 3 mm triplex. Maten en vormen zijn gemakkelijk uit de tekening te halen. De openingen voor de deuren, de bovenlichten en de ventilatieroosters worden netjes uitgezaagd of gestoken.

Om het geheel in vorm te brengen worden twee blokjes gemaakt, waarvan er één rechts op de tekening gearceerd is weergegeven. Hiertegen worden dan de wanden gelijmd en gespijkerd.

hb58-dec-trafohuisje

Achter de bovenlichten lijmen of spijkeren we nu een stukje vliegengaas, waarachter weer een reepje transparant papier wordt geplakt: men krijgt dan de indruk van kleine ruitjes. Achter de deuropeningen en die van de ventilatieroosters komt een strookje triplex. De beide deuren voorzien We van uit draad gebogen handgrepen, welke in gaatjes gestoken worden en aan de achterkant met wat lijm worden vastgezet.

Het dak is een passend dekseltje, dat aan de onderzijde voorzien is van een opgelijmd strookje om een goede sluiting te krijgen.

De transformator

Eigenlijk krijgen we van de transformator niets te zien, maar zo u wilt, kunt u hem op de volgende manier bouwen.

De vorm wordt gesneden en gestoken uit een stukje eike- of beukehout van 30 x 40 mm. Door het wegzagen van de hoeken komt het geheel al aardig in vorm. De koelribben worden aangeduid door zaagsneden te maken. Zaag deze zover in, dat er nog een vaste kern overblijft van 10 mm diameter. Dwars door deze kern heen boren we een gaatje, waarin een bout met moer komt. De ketel kan worden gemaakt van een stukje staaf of buis en komt met twee steunen op de transformator te staan. Rest nog een sokkel van twee op elkaar gelijmde stukjes triplex.

De afwerking

Wat de beschildering aangaat, stellen wij voor het geheel „van beton” te maken. De buitenkant van het huisje wordt dus wit geschilderd. Neem daarvoor mat wit en meng daar zeer fijn zaagsel doorheen. U krijgt dan een ruw oppervlak, dat op beton lijkt. Het dak is voorzien van een blauw-groene goot-rand en is aan de bovenkant met een stukje zwart fijn schuurlinnen beplakt De deuren verft men zilverkleurig en de roostergaten zwart.

De transformator wordt grijs geschilderd, de ketel weer zilver. Plaatst men het huisje op een grondplankje, dan kan dat eventueel beplakt worden met steentjes- of tegelpapier.

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.