Televisie antennes in H0


Origineel geschreven door Lettens
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, september 12e jaargang - 1959
Originele titel: Televisie en H0
Tegenwoordig zie je ze nergens meer. Tot in de jaren 80/90 zag je ze nog wel op huizen staan in het buitengebied, eventueel in combinatie met een schotel. Voor de CAI (Centrale Antenne Inrichting) stond zo'n antenne op ieder huis die een tv kon betalen. Heb je een modelspoorbaan in dit tijdperk dan mag dit niet ontbreken!

Men moet met z'n tijd meegaan. En daarom mogen op sommige gebouwtjes van de HO-scenery ook de welbekende TV masten niet ontbreken.
Als bouwmateriaal hebben we nodig messingstaaf 0,5mm (diameter) vier spelden en wat naaigaren.
hb59-sept-antenneDe hoogte van de antenne is enigszins willekeurig maar anderzijds ook weer aan bepaalde normen gebonden, zoals bv. de hoogte van de omringende gebouwen, maar dat dient ieder voor zich uit te dokteren. De antenne moet nl. vrij kunnen „uitkijken" over de andere gebouwen.
De eigenlijke mast maken we uit messing staaf. Aan het topeinde tikken we de staaf een eindje plat, dit om het draagvlak van de horizontale drager te vergroten. Deze drager bestaat uit messingdraad 0,5 mm. Hieraan zetten we de spelden met een beetje soldeer vast. Tenslotte solderen we de aldus klaar gekomen dwarsmast op de draagmast vast. Van de spelden dienen we eerst de kopjes met een nijptang te verwijderen, waarna ze worden uitgegloeid. Pas dan worden ze omgebogen en gesoldeerd.

Het opstellen van de mast in kwestie is erg eenvoudig In het dak of anders in een blokje hout boren we een gaatje van 0,5mm diameter, waarin dan het geval voorzichtig wordt vastgelijmd. Nu de spankabels nog. Hiervoor gebruiken we naaigaren. Vier eindjes worden enkele malen om het uiteinde van de antennemast geslagen en met lijm vastgezet, de andere garenuiteinden bevestigen we met een paar boutjes op het dak.