Rijtuig en wagons van de Hannoverse Staatsspoorwegen, 1865


Origineel geschreven door Ing. Hermann Sikora
Gepubliceerd in Miniatuurbanen, september Jaargang 8 - 1965
Originele titel: Goederenwagen anno 1865

Hier vind u een samenvoeging van 3 artikelen uit Miba nr 7, 8 en 10 uit 1965.

wagon1865Voor de liefhebbers van antieke wagens brengen we een echte old timer: een goederenwagen uit 1865 van de „Hannoversche Staatsbahnen”. De wagen had een eigen gewicht van vijf ton en een laadvermogen van tien ton. Nog een paar bijzonderheden over de constructie van deze oudgediende. De stelbalken waren van ijzer. Op dit onderstel waren tien dwarsbalken van eikenhout aangebracht, waarop planken waren bevestigd. Bij de bouw (in HO) zou men gebruik kunnen maken van de scheenplaten met aslagers uit een Airfix bouwdoos.

1865-1

Als vervolg op de Old Timer goederenwagen in Miba 7,1965 dit keer een personenrijtuig van de Hannoverse Staatsspoorwegen. De bovenbouw was van hout. Het rijtuig heeft een coupe le klas en vier coupes 2e klas.. De bovenbouw was van hout. Het rijtuig heeft een coupe le klas en vier coupes 2e klas.

 

1865-2

Als laatste wagen in de reeks van de Hannoverse Spoorwegen drukken we hier een vier-assige goederenwagen af, honderd jaar geleden een hoogstmodern type. Voor de zelfbouwers zullen alleen de spaakwieltjes hoofdbrekens kosten. Verder is de bouw niet zo'n heksentoer. We hopen onze Old Timer vrienden met de serie 1865-ers van dienst te zijn geweest.