Maak zelf uw eigen stoel
Origineel geschreven door Metsysfo
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, februari 14e jaargang - 1962
Originele titel: Geen confectiestoel maar maatwerk
HOE BRENGEN WIJ ONZE VRIJE ZATERDAG DOOR?
We hebben deze maand weer vier vrije zaterdagen. Wilt u met HB uw vrije tijd besteden? Lees dan onderstaand artikeltje eens door.
De meubelindustrie biedt ons een keur van meubels aan. Ze hebben maten, die beantwoorden aan de maten van de gemiddelde volwassene. Wij stellen u hierbij voor een gemakkelijk stoeltje zelf te gaan maken op vier vrije zaterdagen en dat u aan kunt passen aan de maten van degene, die het stoeltje meestal zal gebruiken. In de tekeningen zult u dus weinig concrete maten aantreffen. Wij zullen u echter zoveel gegevens verstrekken, dat u die maten zelf kunt vinden.
De eerste zaterdag
Aan de hand van nevenstaande tekening bepaalt u de maten A, B, C en D. Deze maten hebt u nodig voor ’n zijkant van de stoel. Hiermede is de stoel bepaald op de breedte na. Deze breedte ligt tussen de 420 en 480 mm. In de tekening zijn alle (gemiddelde) maten als richtlijn gegeven. U kunt deze nader bepalen, door een andere stoel op zijn breedte te beoordelen, terwijl de proefpersoon er in zit. Nagaan dus of dit stoeltje iets breder of iets smaller dient te zijn. De voorzijde make men 3 cm wijder, zodat de maten daar waarschijnlijk tussen de 450 en 510 komen te liggen.
Maak nu een tekening van de zijkant van de stoel, zoals het voorbeeld aangeeft, maar vul hier de juiste maten in. De 50 mm die men te veel neemt zijn voor de dikte van de kussens (dus niet, om iets ruimer hout te bestellen). Op afb. 2 hebt u een overzicht van de stukken hout. Ze zijn hier al bewerkt, maar deze foto kan u helpen om het hout bij de timmerman te bestellen. Voor het stoeltje van de afbeelding gebruikte ik afzelia (ook wel doussié genoemd) omdat deze houtsoort bij de rest van de meubilering kwam. Men kan echter ook een andere houtsoort kiezen, mits die niet te onsterk is met het oog op de verbinding tussen A en B. Het deel B (zijkant zitting-achterpoot) laat men de timmerman zagen met de lintzaag. Alle stukken zijn 30 mm dik behalve de armlegger, die maar 20 mm is.
De tweede zaterdag
U hebt nu het hout in huis en kunt beginnen met alle stukken af te tekenen. De pen- en gatverbindingen zijn in het algemeen zo uitgevoerd, dat er een pen van 10 mm dikte blijft zitten.
Dus een derde van de houtdikte. Op afb. 3 ziet u hoe u met behulp van een elektrische boor de gaten op diepte boort. De diepte kan precies worden bepaald door een blokje om het boorijzer te doen. Het afgetekende gat rechts op de foto laat zien hoe men met een smal beiteltje een stukje weg kan steken, zodat de boor niet van het ene gat naar het andere loopt. Zijn alle verbindingen pas gemaakt, dan gaat men het hout zijn vorm geven Alle vrije uiteinden worden afgerond. Met de passer aftekenen, met zaag en beitel bij werken en daarna met spookschaaf of Surform bij werken. De poten worden van de laatste verbinding af naar het eind van rechthoekig geleidelijk rond in doorsnede. De leuning van rechthoekig geleidelijk aan de buitenzijde afgerond. Men gaat hierbij als volgt te werk. Verdeel de breedte en de dikte van het hout aan het uiteinde in drie delen. Trek van de gevonden punten een rechte lijn naar de laatste verbinding en schaaf de door deze lijnen gemarkeerde piramide weg (zie tekening en afb. 4).
Men verkrijgt nu (bij de poten bv.) een achthoekige doorsnede. Deze achtzijde. Ga nu van deze middens uit al naaiende naar de hoeken toe (flinke inslag maken). De korte kanten blijven nog los. Doe zo ook met de rugleuning. Leg het kussen in de stoel en maak de korte kanten met vertinde kopspijkers aan de dwarslatten onder de zitting vast. Zet op analoge wijze de rugleuning vast. De achterplaat van de rugleuning wordt strak bekleed zonder vulling. De onderkant los laten. Spyker de plaat op de achterzijde in* dien u poolbekleding gebruikte. De spijkerkop is hier niet te zien. Heeft u een gladde bekleding gekozen, dan boven vastnaaien met kleine steken aan de bekleding van de voorzijde. De onderkant wordt aan een dwarsligger onder de zitting vast gemaakt Breng nu de laatste boardplaat onder' de zitting. U bent nu zover als de foto in de kop van dit artikel en kunt meteen uitrusten van de vermoeienissen