Houten speelgoed simpel zelf maken


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, februari 1965
Originele titel: Kostelijk speelgoed uit wat afvalhout

U KUNT ER UW NIEUWE HOBBYSET OP PROBEREN

Heel eenvoudige stukjes houten speelgoed die uit elkaar kunnen worden gehaald en weer in elkaar gezet, genieten bij onze kleuters vaak de voorkeur boven de modernste speeltuigjes, die veelal niet zo gemakkelijk hanteerbaar zijn. Zulke houten speelkameraadjes zijn betrekkelijk vlug gemaakt en elke handige knutselaar ziet wel kans ze met een minimum aan materiaal en met gebruikmaking van het eenvoudigste gereedschap te vervaardigen. Nog veel minder moeite kost het als u de beschikking hebt over mechanisch gereedschap. Speciaal voor die lezers die graag eens willen oefenen met hun zogenaamde „hobbyset”, die ze zich hebben aangeschaft of cadeau hebben gekregen, brengen we op deze bladzijden enige modelletjes die met een dergelijk apparaat met hulpstukken kunnen worden vervaardigd.

VT65-02feb-21

A  Dit paard is gemaakt van een stukje hout van 13 cm lang, 5 cm breed en 5 cm hoog voor de romp. Een stukje van 5,5 x 2,5 cm voor het hoofd, vier stukjes van 4,5 X 2,5 x 1 cm voor de voeten, zes ronde stokjes, met een doorsnede van 1 cm en lang 9 cm voor de benen, nek en staart en twee stukjes voor de oren met een middellijn van 6 mm.
VT65-02feb-22Boor gaatjes van 1 cm middellijn en 1 cm diep in de romp voor de benen, nek en staart. Om de gaatjes op gelijke diepte te krijgen moet u de boormachine op de gewenste diepte afstellen, zodat de gaatjes niet te diep geboord worden. Schuin het hoofd af in de richting van de mond en zaag met de decoupeerzaag een V-vorm uit voor de mond. Boor een gaatje van 1 cm middellijn en 1 cm diep in het hoofd voor de nek en aan de zijkant een gat van 1,5 cm doorsnede, dwars door het hoofd voor de ogen. Boven in het hoofd moet u gaatjes boren van 6 mm doorsnee voor de oren. Dan boort u gaatjes in de voeten iets uit het midden vandaan. De ronde stokjes kunnen nu op lengte worden afgezaagd. Het geheel kunt u met de schuurschijf afwerken en het naar wens in diverse kleuren schilderen. Gebruikt u beukehout, dan kunt u het ook in de blanke lak zetten.

VT65-02feb-23B  Hier is een stuk speelgoed dat het jonge kind geweldig zal interesseren. De stukken zijn in onderling verschillende vormen uitgezaagd. Elk stukje past dus alleen in één bepaalde opening. Neem een stuk multiplex van 1 cm dik en 30 x 23 cm, teken daarop een aantal geheel verschillende figuren en zaag deze uit met de decoupeerzaag. Wanneer alle stukjes zijn Uitgezaagd, moeten de kanten van uitgezaagde plaat en stukjes met fijn schuurpapier worden bijgewerkt. Nadien kan men de plaat wit verven en de uitgezaagde stukjes in diverse kleuren af werken.

VT65-02feb-24

C  De verschillende stukjes van deze blokkendoos worden uitgezaagd met de decoupeerzaag. Voor dit zaagwerk moet u de machine aan het blad monteren om beide handen vrij te hebben voor het zagen. Wanneer u de bogen uitzaagt, is het raadzaam het uit te zagen gedeelte van zaagsneden te voorzien om het uitzagen te vergemakkelijken en daardoor het wrikken van de zaag te voorkomen. De uiteinden van de kolommen moeten zuiver vlak en haaks zijn. Deze kunt u dan ook het beste afwerken zoals foto 5 aangeeft. De onderdelen kunnen nu ook weer in verschillende kleuren worden geschilderd.

VT65-02feb-31

D  Een betoverende speelgoeddierentuin kan worden opgebouwd door beesten te zagen uit een 1 cm dik plaatje multiplex. Als u geen tekenvaardigheid genoeg hebt om de figuren zelf te kunnen tekenen, kunt u plaatjes uitknippen uit boeken en tijdschriften. Plak deze plaatjes op het hout en zaag ze daarna uit. Ook kunt u de afbeeldingen door middel van een stuk carbonpapier overtrekken op het hout. Daarna uitzagen met de decoupeerzaag, de kanten bijschuren met de schuurhulpstukken van uw hobby-set. Nu de beesten nog verven.

E  Zaag van een stuk hout, ongeveer 7 cm breed en dik, kubussen. Schuur de zes vlakken glad en schuin de twaalf ribbeu glad af op de schuurschijf. Schilder ze wit en maak er (bijvoorbeeld met transfers) kleine decoraties op.

VT65-02feb-32F  Deze leuke vrachtwagen bestaat uit twee stukken hout van 37x6,5x1,2cm voor de zijkanten, een stuk van 39x10x1,2cm voor de bodem, een stuk van 4,5x10x1,2cm voor de achterklep, een stuk voor de motorkap van 7,5x5x10cm, een stuk voor de cabine van 8x9x10cm. Blokken hout van 5x5x2,5cm hebt u nodig om de vrachtwagen volledig te maken.
Alle stukken kunnen het beste met de cirkelzaag worden uitgezaagd en op de schuurschijf worden opgeschuurd. De achterklep is door middel van twee ronde houten pennen opgehangen aan de zijborden, welke door de zijwanden van de wagen in de achterklep gestoken zijn. De wieltjes van ,5 cm middellijn kunnen gemaakt worden op het draaibankje of gekocht worden in een doe-het-zelf-winkel. Het afwerken kan geschieden als bij de vorige modellen.

VT65-02feb-33G  Dit aardige leerzame speelgoed bestaat uit vier groepjes verschillende figuren: achthoekjes, kruisen, ruiten en rechthoeken met vier gelijke figuren in elk groepje. De figuren glijden over houten ronde stokjes die op een grond-plaat zijn bevestigd. Teken de vier figuren op stukjes multiplex van 1 cm dik. Leg dan het afgetekende plankje op de drie andere stukjes en spijker ze vast op de grond-plaat. Met de boormachine boort u nu de gewenste gaatjes, 1cm rond, dwars door de stukjes en de grondplaat. Het is aan te bevelen om onder de grondplaat nog een plankje te leggen om het verspanen van de grondplaat tijdens het boren te voorkomen. De vier-figurengroepen kunnen nu van de grondplaat afgenomen worden en aan elkaar tezamen worden uitgezaagd. Hiermede wordt bereikt dat de gaten op de juiste afstand zitten en de figuren VT65-02feb-34precies gelijk van afmeting zijn. De achthoek, ruit en rechthoek worden het gemakkelijkst met de cirkelzaag uitgezaagd, het kruis met de decoupeerzaag. Lijm nu 1cm ronde stokjes van de juiste lengte in de grondplaat en schuur ze iets dunner, zodat de figuren gemakkelijk over de stokjes heen glijden. Verf de plaat en pennen wit en de figuren in verschillende kleuren.
Voor al het verfwerk is het aan te raden geen loodwit-houdende verven te gebruiken.