Een vogelhuisje maken


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in Na Vijven, april 1965
Originele titel: Nestkastje

een vogelhuisjeDe lente zit in de lucht en er ontstaat weer een grote activiteit in de vogelwereld. Ze gaan op zoek naar een geschikte en veilige plek voor hun nest.

Een nestkastje (of vogelhuisje) maken is niet moeilijk. Eenmaal door een vogelpaartje bewoond, geeft het ons grote voldoening. Een goed nestkastje moet echter wel aan een paar eisen voldoen.

  1. Het moet voldoende groot zijn, maar niet té groot.
  2. De bodem moet er gemakkelijk uitgenomen kunnen worden (jaarlijkse schoonmaakbeurt).
  3. Het dak moet voldoende afwateren.

Op het werkblad vinden we de maatschetsen voor het kastje. In de bijgaande opengewerkte schets is duidelijk te zien hoe de bodem dubbel is uitgevoerd. Het bovenste gedeelte moet precies tussen de vier opstaande wanden passen.

We gebruiken hout van ca. 15 mm dik. De zijwanden worden tegen elkaar gelijmd en gespijkerd, de bodem wordt door middel van windhaken vastgezet. Op het dak lijmen we asfalt-papier, ruberoid of dergelijke, dat aan de achterzijde met een "kraag" overhangt. De buitenkant van het nestkastje gronden en lakken we of brengen er twee lagen groene carbolineum op aan. Mocht er zich in dit voorjaar nog geen vogelpaar in nestelen, dan de moed niet opgeven. Ook vogels hebben tijd nodig om aan iets nieuws of vreemds te wennen. En dat is zo’n pas opgehangen nestkastje voor hen.

werktekening vogelhuisjetekening vogelhuisje

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.