Een kruidenrekje maken


Origineel geschreven door M. Akkerman
Gepubliceerd in Na Vijven, april 1965
Originele titel: Specerijenrekje

nv1965-4april-1-kruidenrekEr wordt ons vaak gevraagd, wat je met de potjes kunt doen waarin tegenwoordig de oploskoffie en dergelijke wordt verkocht. Welnu, hier is een leuke en handige oplossing voor de bestemming van deze potjes.

Het is een keukenrekje, dat geïnspireerd is in vorm en motieven op de oude emmerrekken van een boerderij. Dit zeer oorspronkelijke rek is daarom door zijn vorm, door het benutten van weggooipotjes en door zijn eenvoudige constructie een ideaal geschenk voor Moederdag. Het rekje maken we uit 8 mm triplex. Voor wat betreft de afmetingen, moeten we rekening houden met het soort potjes waarvoor we het gaan maken. De maten van het afgebeelde rekje, waarvan de tekeningen op het werkblad staan, gelden voor één bepaald type pot.

nv1965-4april-kruidenrek-bouwtekening

Beide zijwanden zagen we uit en brengen er de twee in-steekgleuven in aan voor bevestiging van de twee dwars-plankjes. We lijmen deze in de zijwanden vast. Daarna wordt het bovenblad óp de zijwanden gelijmd. De achterrand met de beide ophangsleuven, wordt tussen de beide zijwanden ingelijmd en tégen de bovenrand. Tenslotte lijmen we nog de beide sierrandjes tegen de plankjes. Dit doen we zodanig, dat ze enkele millimeters boven de plankjes uitsteken, waardoor de potjes aan de vóórkant worden tegengehouden. Het schilderen kunnen we eigenlijk het best doen, vóór we het rekje in elkaar zetten, omdat we dan nog overal goed bij kunnen komen. Op elk der zijwanden is een drietal motiefjes geschilderd. nv1965-4april-1Dit zelfde motiefje wordt ook op de deksels van de potjes aangebracht, nadat we ze eerst in de kleur van het rekje gelakt hebben. Om de lak beter te doen hechten koken we de deksels zónder papieren inleg eerst in sodawater uit. De etiketten zijn voor sommige mensen wat moeilijk zelf te maken. Daarom hebben we er een zestiental van de afgebeelde sierlijke vorm op een velletje papier gedrukt - acht met opschrift, acht zonder. Plak voor verzendkosten 35 ct extra op een briefkaart aan Na Vijven, Utrecht. U krijgt ze dan omgaand thuis, als u duidelijk „Etiketten N.V. 160” vermeldt.

nv1965-4april-1-kruidenpotje

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.