'Echte' Spoorbrug van Karton
Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, september 1970
Originele titel: „Echte” spoorbrug van karton
Tunnels, bergen, viaducten en spoorbruggen vervolmaken een spoorbaan. Al deze sceneryvoorwerpen zijn voor bijzonder weinig geld ook zelf te maken en dat is niet eens zo moeilijk. Een spoorbrug van karton kan zo echt nagemaakt worden, dat een niet wetende toeschouwer u zal waarschuwen op te passen voor roest. De op de tekening aanngegeven maten zijn bestemd voor een model in schaal HO. Bezitters van spoor N kunnen alle maten halveren. Hoe maakt u zo'n spoorbrug?
Uit een stukje dun karton knippen we tweemaal een rechthoek van 25 x 6 em (zie tekening A). Vervolgens ieder stuk eenmaal aan de bovenkant en tweemaal aan de onderkant inritsen. Naar het voorbeeld van tekening B maakt u nu per zijkant achttien verstevigingen op dezelfde manier als aangegeven op tekening A. Tekening C is de uitslag van een pijler, waarbij alle gestippelde lijnen aan de voorkant ingeritst worden en de punt-streeplijnen aan de achterkant. We hebben twee van deze pijlers nodig. Op een de foto zijn de verschillende bouwfasen van de brugconstructie afgebeeld:
Achtereenvolgens ziet u:
- Een geritste en gevouwen zijkant.
- De brede middendelen, die tegen elkaar zijn gelijmd en waarvan de hoeken rond zijn afgeknipt.
- Een zijkant, gedeeltelijk met verstevigingen beplakt. De afstand (hart op hart) is 2,5 cm.
- Een strook van 1 cm breed en ongeveer 30 cm lang is over het geheel geplakt.
- Een in elkaar gelijmde pijler.
Op een stevig stuk karton of 3 mm dik triplex van 7,5 x 25 cm lijmen we de twee zijkanten en daarna schilderen we de brug. De zijkanten van de pijlers worden beplakt met steentjespapier. Op de andere foto ziet u tenslotte hoe de delen aan elkaar gelijmd moeten worden.
De "echte spoorbrug" heb ik als kind gemaakt nav het artikel.
Ik meen dat er rond die tijd ook een artikel was over de "bulder box". Een schakeling om een versterker op te piepen naar 50 watt. Dat ging met transformatoren en germanium transistoren.
Weet u wellicht van dit artikel?