Faller barak verbouwd

Het bouwpakket van Faller van een houten barak is al vele jaren in het programma onder nummer 130947 en is nog steeds verkrijgbaar. Mijn exemplaar heb ik ooit eens gekocht samen in een doos met ander modelspoorspul. Het origineel heeft luiken bij de ramen en een veranda zoals op onderstaande foto's te zien is.

130947_fg_01130947_fg_02Dit komt op mij niet erg Nederlands over. Het plan is dan ook om de barak zonder veranda en luiken te maken en met golfplaten te bekleden. Ik had alleen het probleem dat mijn barak al gebouwd was. Eerst moest ik dus de luiken e.d. gaan slopen.

DSCN0044Ze zaten helaas met een goede dot lijm vast waardoor mijn ondergrond niet vlak was. Deze moest eerst vlak gemaakt worden anders zou ik nooit de golfplaten er netjes op kunnen krijgen.

DSCN0050Het makkelijks ging dit door een stuk hout in de bankschroef te klemmen en daar het huisje op te leggen. Na wat halen met de vijl was het al snel glad genoeg.

De twee raampjes links wou ik veranderen in een garagedeur. Gelukkig had ik nog wat liggen in de rommeldoos zodat ik die niet zelf hoefde te maken.

DSCN0051Hetzelfde stuk hout wordt gebruikt om de barak weer op te leggen. Ik had de garagedeur opgemeten en met een mes was het vrij eenvoudig de benodigde ruimte uit te snijden.

DSCN0057Aan de achterkant ga ik de ramen aanpassen. Op mijn baan kijken die uit op een donker bos, het is wat raar om daar zulke grote ramen te hebben.

Ik knip de spijlen eruit en behoud alleen de bovenste (zover dit heel blijft...). Deze spijl ligt wel iets dieper dan het omringende kozijn. Met stripjes styreen vul ik dit op. DSCN0061Op de foto kan je dit zien van rechts naar links.

Vervolgens krijgt alles een bruine laag verf zodat het nu echt kozijnen zijn. En aan de voorkant is nu ook de garagedeur netjes in dezelfde kleur als de kozijnen en de deur.
DSCN0062

DSCN0043De volgende stap is de golfplaten. Deze maak ik uit een grote plaat van Goover Models. Met de airbrush geef ik de benodigde plaat vast een grijze kleur. Vervolgens gebruik ik de papiersnijder om het styreen te snijden. Het resultaat is een berg golfplaten waar ik de barak mee ga bekleden.

DSCN0058DSCN0059

Deze geeft ik eerst per stuk nog een kleurtje DSCN0060zodat dadelijk het geheel niet te eentonig wordt. Omdat de airbrush de golfplaten wegblaast (weet ik uit ervaring zoals je aan de ondergrond kan zien) gebruik ik omgekeerd schilderstape om de platen op hun plek te houden.

DSCN0065

Als dat droog is kan het plakken gaan beginnen. Ik ben begonnen aan de achterkant. Ik had 1 golfplaat een andere tint gegeven (meer groen) omdat het aan de achterkant leek of er een raam ontbrak. Op die plek heb ik die golfplaat geplakt alsof die er later is neergezet om een raam af te dekken of zo.

Verder is het simpel knip en plakwerk met onderstaand als resultaat.

DSCN0072DSCN0071

De barak is nu zo goed als klaar. Voor het grote raam aan de voorkant wil ik nog een lampje en inrichting maken. Deze inrichting is heel simpel en bestaat alleen maar uit een foto geplakt op de tussenmuur. Links de foto die ik gebruikt heb en rechts de tussenmuur die ik gemaakt heb van karton.

Clipboard01DSCN0088

Met aluminiumtape heb ik het dak en de muren beplakt om lichtdoorschijning te voorkomen. Deze tape is uiteraard zelfklevend en lekker dun. In de bouwmarkt is dit best prijzig maar in Action kost het niet veel. Maar aan de andere kant, met zo'n rol kan je jaren doen.
Het kleine raampje heb ik ook afgeschermd. Mijn idee is dat daar een wc zit. Het is een beetje raar om dit in een schuur te hebben, maar het zou ook vroeger een werkplaats geweest kunnen zijn bijvoorbeeld.

DSCN0070Omdat mijn barak (nu schuur eigenlijk) in een winterlandschap komt te staan wou ik nog wat ijspegels aanbrengen. Deze worden door Busch gemaakt onder artikelnummer 1143.

Met een mes snij ik de pegels 1 voor 1 af omdat het anders wel erg veel van het goede wordt.

DSCN0073Aan de achterkant komen wat meer, en grotere, ijspegels omdat daar nooit iemand ze zal verwijderen.
Aan de voorkant heb ik het bescheiden gehouden met 2 kleine pegeltjes.

En zo ziet het eindresultaat er dan uit op mijn baan. Toch een heel verschil met de eerste 3 foto's!

DSCN0168