Een tuinhek en schutting van karton

Ik heb in de loop van de jaren heel wat hekjes en schuttingen verzameld van de verschillende fabrikanten. Maar als je wat nodig hebt zal je zien dat het er net niet bij zit. Wat ik voor ogen had was een tuin en schutting van donker gebeitste planken. Omdat dit niet beschikbaar was ben ik zelf aan de slag gegaan...

DSCN0026Als een echte landmeter eerst de boel een uitgemeten en bepaald waar de paaltjes komen.
Ik ben uitgegaan van planken van 180cm. In schaal HO is dat 2,07cm, afgerond 2cm dus.

Mijn ondergrond is een hardschuim plaat met daarover een laagje Rotband. Op de meeste plekken zijn de paaltjes zo in de ondergrond te drukken. Op plekken waar de laag gips dikker is moet ik van gereedschap gebruik maken.

DSCN0035

De paaltjes zijn van 1x1mm vierkant kunststof profiel. Het styreen was op helaas, maar mijn modelspoorwinkel had ze nog wel van een flexibeler soort kunststof (polyvinyl waarschijnlijk). Dat leek mij ook wel bruikbaar.
Als voorbehandeling heb ik ze met de airbrush van een bruin laagje gegeven. Dit dekt nog niet, maar dat is op dit moment ook nog niet nodig. De paaltjes knip ik met een tang op de juiste maat af.

DSCN0046De paaltjes maken en plaatsen gaat allemaal redelijk vlot. De planken zijn een ander verhaal.

Ik maak deze van bruin karton. Dit karton komt uit de hobbywinkel waar het in een pakje verkocht wordt voor mensen die zelf kaarten maken. Ik koos bewust voor bruin karton omdat dit door en door gekleurd is. Als ik hiervan planken moet snijden zou ik bij normaal karton wit/grijze randen krijgen, tenzij je iedere plank apart gaat verven.
DSCN0048Helemaal egaal bruin wil ik ze niet hebben, dat staat wel erg steriel. Ik neem daarom wat zwarte en bruine verf en meng dit. Vervolgens doop ik een oude droge kwast herin en veeg vervolgens de meeste verf er weer af. Daarna maak ik met de kwast horizontale strepen op het karton.
DSCN0049

Nu moeten er planken van gemaakt worden. Om de 2cm maak ik een insnede haaks op de verf- streken. Om het mij dadelijk niet te lastig te maken met het plaatsten van de planken maak ik ook een aantal van 2,1 en 2,2mm voor het geval een paaltje niet precies op de juiste plek terecht gekomen is. 😉

DSCN0052DSCN0054

Om er nu planken van te maken gebruik ik een papiersnijder. Dit is eigenlijk een groot mes waarmee papier en karton (foto's) bijgesneden kan worden. De breedte van de plank heb ik op het oog gedaan. Als je het op maat wil doen moet je 1,7mm aanhouden. Maar zoals gezegd vond ik dat de lastig om allemaal uit te gaan meten en heb ik het op het oog gedaan.

DSCN0056

Uiteindelijk krijg je een berg 'planken'. De mislukte planken (te breed of te dun) laat ik gewoon liggen en pak er alleen de goede exemplaren uit. Ik begin met het voorste gedeelte waar ik een tuinhek wil maken. Om de planken op te pakken maak ik gebruik van een pincet. Als lijm neem ik gewone plasticlijm met een doseernaald. Door die naald is het goed te doseren. Probeer het niet te snel te doen, want waarschijnlijk stoot je er meer planken af dan je vast weet te plakken weet ik uit ervaring...

DSCN0066

De planken van de schutting doe ik in 2 rondes per laag. Dat wil zeggen dat ik steeds 1 plank oversla zoals je op de foto hiernaast kan zien. Na deze eerste ronde moet je een paar minuten wachten om de lijm te laten drogen. Vervolgens kan je de eerder overgeslagen planken vastlijmen, om daarna weer een paar minuten te wachten.
Daarna kan aan de volgende laag begonnen worden. Zoals je begrijpt gaat hier aardig wat tijd in zitten. Het is dan ook een goed idee om tijdens het wachten gewoon nog een ander klusje ernaast te doen. Of je gaat wat met de trein rijden, want daar doen we het toch allemaal voor tenslotte.

Na veel gepruts en geduld is dit het resultaat:
DSCN0081DSCN0083

Het was mijn bedoeling om een schutting te maken die er al een 20 jaar staat. Vandaar de vervallen delen. Maar met deze methode is het ook goed mogelijk om met wat extra aandacht een nieuwe kaarsrechte schutting en tuinhek te maken.

Om van deze schutting een donker bruin gebeitste schutting te maken is er nog een zwart waasje van de airbrush nodig. Denk er wel aan de delen van je baan die al klaar zijn goed af te schermen.
Je zou ook kunnen overwegen om de schutting op je werkbank (je zou de paaltjes in een los stukj schuim kunnen steken) te maken en pas later te plaatsen. Vanwege de lengte van de schutting en het onregelmatige landschap heb ik hier niet voor gekozen.

Na het transparante laagje zwart is dit uiteindelijk de schutting geworden:

DSCN0086