Decoders programmeren of lezen met MultiMaus of computer (versie2)

Dit is de 2e versie van de combinatie van de NanoX en GenLi. Deze zijn beide niet door mij ontworpen, maar door F.M. Cañada. De originele schema’s en andere ontwerpen zijn hier te vinden. Meer informatie hierover kan je lezen bij de eerste versie.
Ik heb de naam afgekort tot NanLi2, de oorsprong van deze naam laat zich makkelijk raden 😉

Wat is het doel van deze print?

De 2 hoofddoelen zijn hetzelfde als bij de eerste versie:

  • De mogelijkheid om met de computers dcc decoders te kunnen programmeren en uitlezen
  • De mogelijkheid om met de Roco MultiMaus dcc decoders te kunnen programmeren en uitlezen

Voor deze 2e versie had ik extra doelstellingen:

  • Aansturing van een baan, dwz minimaal net zoveel vermogen als de standaard Roco versterker kunnen leveren
  • Aansluiting voor een apart programmeerspoor
  • Instelbare stroombegrenzing tijdens het programmeren
  • S88N aansluiting
  • Aansluiting voor een Ampèremeter
  • Aansluiting voor een Voltmeter

Het schema

Het schema ziet er als volgt uit:

NanLi21-web

De print wordt gevoed met 18-25V gelijkstroom en is beveiligd tegen verkeerd aansluiten. Op J1 kan de MultiMaus worden aangesloten en op J2 de seriële kabel naar de pc. De S88N bus wordt op J3 aangesloten.

De hoofdbaan wordt aangesloten op C en D. Het programmeerspoor komt op ProgC en ProgD. Aansluiting E is voor een eventuele CDE booster. Via een simpele adapterprint kan ook een Roco booster op de CDE aansluiting gebruikt worden. De aansluitingen voor de Ampèremeter en Voltmeter spreken voor zich. Om technische redenen zal de voltmeter niet exact de juiste waarde aangeven.

IC6 verzorgt de communicatie tussen de computer en de centrale. De centrale is IC1, de NanoX. Deze is altijd de centrale, ook als er een MultiMaus is aangesloten. De MultiMaus werkt en dat geval als slave.

Als er een cv geprogrammeerd of uitgelezen wordt door de computer of MultiMaus zal K1 inschakelen. Dit zorgt ervoor dat het hoofdspoor uitgeschakeld wordt en de stroombegrenzing beperkt wordt. Deze begrenzing is instelbaar met P2 tussen 0,4 en 1,3A (theoretisch berekend).
Om voortdurend klapperen te voorkomen heb ik een aansluiting gemaakt voor een schakelaar. Bij het inschakelen van deze schakelaar zal de NanLi2 in de programmeerstand blijven. Mocht je vergeten de schakelaar om te zetten dat treed de automatische programmeerstand vanzelf in werking zoals zojuist beschreven.

De Print:

NanLi22-webNanLi2-pcb1-web

top copper layer

top copper layer

Bottom copper layer

Bottom copper layer