Maak van een kartonnen doos een leuke lamp


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, februari 1965
Originele titel: Iets voor de kamer van uw tiener

VT65-02feb-1Mocht u toevallig in het bezit zijn van de karton­nen doos waarin een wijnfles met lange hals ver­pakt zat, dan kunt u er met heel weinig moeite een leuke lantaren van maken. Snijd de bodem eruit, maar laat een rand van ongeveer 2 cm staan. Plak achter de ene flesvormige opening rood vliegerpapier en achter de andere dubbel groen vlieger­papier. Monteer een lampje in de doos en de lan­taren is klaar. Hebt u geen doos en wilt u toch zo’n leuke lanta­ren maken? Dat kan. U hebt ervoor nodig:

  • een stuk stevig, maar niet te dik karton van 54 x 60 cm;
  • 2 vel papier voor geschenkverpakking;
  • stukje rood en groen vliegerpapier om achter de fles te plakken (groen dubbel nemen);
  • wit papier voor binnenbeplakking aan 2 zijden;
  • 2 latjes 154 c™ breed, ongeveer 1 cm hoog en elk 13 cm lang;
  • 25-watt-lampje in mignonfitting.

Zo maakt u de lantaren:

Uit het karton de lantaren snijden volgens teke­ning en de gestippelde lijnen ritsen. De vorm van de flessen op twee tegenovergestelde zijden tekenen, ongeveer 4 cm van de onderste ritslijn. Voorzichtig de vorm met een scherp mesje uitsnijden of, wat ook heel goed gaat, met een fijn figuurzaagje uit­zagen. Neem nu 1 vel gekleurd inpakpapier, leg de rand gelijk met het einde van de plakstrook, laat aan boven- en onderkant 2 cm oversteken. Met papier­lijm nu vlak D — zonder stroken — helemaal goed insmeren, oppassen dat de kartondikte bij de fles niet geraakt wordt. Het papier stevig op het karton vastdrukken. Als de lijm droog is, de vlakken C en D haaks op elkaar houden, het papier omvouwen op de ritslijn tussen B en C en met een scherp mes afsnijden. Nu het tweede vel gekleurd papier nemen en op vlak B lijmen, op dezelfde wijze als bij D, dus wéér een strook van 2 cm over laten steken aan boven- en onderrand en op C. Nu A en B haaks op elkaar houden en het papier afsnijden langs de rand van A. Snijd met een heel scherp mesje, bij­voorbeeld scheermesje, de vorm van de fles uit (2 maal). Plak achter de ene fles rood vliegerpapier en achter de andere groen; neem dit laatste dubbel, anders schijnt het te veel door. Plak op beide andere binnenzijden wit papier. In beide latjes precies in net midden van lengte en breedte een gaatje boren waar het snoer door kan. Zet nu de lantaren in elkaar, de hoeken dus om­buigen en de plakstrook vastlijmen; nog niet het papier opplakken! Eerst het ene latje met een spijkertje in A en C op 30 cm van de bovenste rits- rand vastzetten en het tweede latje op dezelfde manier direct tegen de ritsrand aan. Nu wordt het gekleurde papier op de zijkanten vastgelijmd, natuurlijk eerst de strookjes. Over het bovenste latje een strookje gekleurd papier plakken. De kartonnen strookjes van boven­en onderrand haaks op de zijkanten buigen en met een strookje gegomd papier vastzetten. Het ge­kleurde papier eroverheen en naar binnen plakken; eerst de twee tegenoverliggende zijden, waarvan de hoek recht afgeknipt wordt (I), daarna de beide andere zijden, waarvan de hoek schuin bijgeknipt wordt (II). Nu alleen nog het lampje monteren en de lantaren is klaar. .

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.