Het bouwen van een woonboot in HO


Origineel geschreven door J. Maat
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, september 16e jaargang - 1963
Originele titel: Het bouwen van een woonark

Iets wat we eigenlijk weinig zien op de modelbaan is een woonark; toch is zo’n ark iets wat in een riviertje zeer goed tot zijn recht komt, temeer omdat de keus wat betreft vaartuigen op HO schaal, toch niet al te groot is.

 Tegenwoordig wordt de term woonboot vaker gebruikt ipv woonark.

We kunnen er echter zelf een maken met weinig materiaal en uiterst geringe kosten. In werkelijkheid bestaat de woonark uit twee gedeelten, t.w. de meestal houten opbouw en het betonnen of stallen casco.

HB-sep-63-woonboot1

We beginnen met het casco.

Een stukje 4 mm triplex wordt uitgezaagd met buitenmaten van 110 x 42 mm; het gat is bedoeld om de fitting ven de verlichting door te laten. Dit gat maken we 40 x 20 mm. wat ruim voldoende is. Op het casco lijmen we een plaatje triplex van 1 mm dikte. Het moet aan alle zijden over het casco vallen, terwijl we tegelijkertijd er een rechthoekig stuk extra aan laten zitten voor de balconvloer. Het triplexplaatje wordt totaal 134 x 48 mm.
In het midden boven de opening van 40 x 20 mm in het casco maken we natuurlijk weer precies zo’n opening. We kunnen ook eerst het bodemplaatje op het casco lijmen en beiden tegelijkertijd van een gat voorzien.

De opbouw

De zij- en kopwanden nemen we over op 2 mm vliegtuigtriplex en we zagen deze dan voorzichtig uit. Denk om de raamstijlen, die we apart uit 1 mm triplex zagen. Teneinde de opbouw een „planken” idee te geven snijden we met een mesje ondiepe kerfjes in de zij- en achterschotten op een onderlinge afstand van ca. 2 mm. Nu eerst deze delen schilderen en na droging de deur- en raamstijlen er voorzichtig in vast lijmen, uiteraard in een andere kleur geschilderd. Nu het namaak glas achter de ramen plakken; achter de voordeur en de deur naar het balcon een stukje fineer, hetgeen aan teakhout doet denken. Achter het glas plakken we de gordijnen, d.w.z. gewoon gekleurd papier dat we knippen uit een gekleurd tijdschrift; laat ergens wel een streepje licht door en plaats achter zo’n raam een Preiser of Merten figuurtje, dat geeft een leuk effect.

Als dit klaar is lijmen we de vier delen op het casco, d.w.z de voor- en achterkant vallen tussen de zijkanten. Voor het maken van het dak gaan we als volgt te werk:
We nemen twee stukjes 1 mm vliegtuigtriplex en zagen dit uit (54x137mm) als aangegeven in de tekening. We krijgen nu dus een soort lijst; de binnenkanten hiervan snijden of schuren we schuin af en hiermede bootsen we dus de goten na.
Dit lijstje lijmen we nu op het andere stukje triplex van dezelfde afmetingen waarna we het bestrooien met zeer fijn kurkstrooisel (lijmen) wat een natuurgetrouw effect geeft.

De schoorsteen maken we van een klein blokje hout 6x6x4mm, dat we beplakken met steentjespapier of verven; bovenop de schoorsteen maken we een of twee pijpjes van 2 mm diameter waarvoor we b.v. rondgeschuurde lucifers nemen; om het geheel nog echter te maken smeren we de pijpjes schuin aan met b.v. alabastine.
In veel gevallen heeft de ark ook nog een watertank, welke we kunnen maken van een pijpje van ongeveer 13 mm lang en ongeveer 6 mm Ø.

HB-sep-63-woonboot2

HB-sep-63-woonboot3

We gaan nu het balcon afmaken

Van dun karton of messing maken we een paar opstaande kanten. Van hout of plastiek restjes maken, we de stutten en het balcon is klaar.
We zijn nu bijna klaar maar het ligt voor de hand dat we onze ark ook moeten kunnen laten verhalen en daarvoor hebben we bolders nodig die we weer maken van kleine stukjes rondgeschuurde lucifers welke we vastlijmen op de zij loopplanken vóór en achter aan stuur-, en bakboord.

Indien u er verlichting in wilt aanbrengen, hetgeen beslist aan te raden is, moet u er wel op letten dat de opbouw lichtdicht is, hetgeen anders gecorrigeerd moet worden met dikke zwarte verf of zilverpapier.
Voor de verbinding met de wal wordt de loopbrug gebruikt zoals getekend. Een stukje blik van 10 mm vormt het plankier waaraan we de hekjes solderen.

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.