Ombouw van slaapkamer naar badkamer (deel5)

Februari 2008

Dan nu het plafond!

Het huis is uit 1950, en de isolatie is dus niet jevanhet.. Vandaar dat ik besloten heb om het plafond te isoleren (de zolder hoeft niet verwarmt te worden, hij is te laag om te staan, dus wordt alleen voor opslag gebruikt)

Na een topic geopend te hebben op het fok-forum en verschillende raadgevingen van medefokkers gekregen te hebben is dit het uiteindelijke plan geworden:

Zoals je ziet loopt het hout van de zoldervloer niet door tot aan de muur. Naoorlogse houtbesparing?
Anyway, dat moest eerst opgevuld worden, anders ligt m'n glaswol los te slingeren. Daar had ik dus piepschuim voor bedacht (water en wind dicht, licht, gemakkelijk te bewerken en goedkoop!).

Hieronder is het gat te zien dat gedicht moet worden:

Je ziet een klodder purschuim aan het dak zitten met een zwart stuk wat er onderuit komt. Dat is de pijp die in het dak gemaakt is voor de ontluchting van de badkamer. Gelukkig hebben we een kennis die dit soort dingen doet. Scheelt een hoop geld, en behalve dat no-way dat ik het dak op ga!

Hieronder dezelfde pijp vanuit de badkamer bekeken.
Het stuk kippengaas valt waarschijnlijk ook wel op. Ik heb nog steeds geen éénduidig antwoord kunnen vinden of muizen nou door piepschuim heen eten of niet. Vandaar dat ik besloten heb om er van boven maar een laag kippengaas overheen te doen. Ten eerste komen de muizen daar niet doorheen, en ten tweede maakt dit het monteren van de piepschuimplaten een stukje makkelijker.

Twee foto's met het piepschuim op z'n plaats:

De spleten tussen de piepschuimplaten en het hout heb ik gevuld met purschuim. Alleen is dat op deze foto niet zo goed te zien.
Anyway, na dit hebben m'n vriendin en ik samen de glaswol platen er in gezet. Eerst een laag zonder reflecterende laag, en daarna met reflecterende laag.

(M'n camera 45 graden naar links gedraaid t.o.v. de vorige foto)
De slang van de luchtafvoer rust op de muur(3). Dit is ongeveer waar de ventilator komt. Maar hoe ik het precies ontworpen heb is wat lastig uit te leggen met woorden.., foto's op volgende pagina's zal dat wel verduidelijken. Ook is hieronder de leidingen voor de toekomstige CV te zien.

De 2 lagen glaswol zitten er in! Ik had besloten om het oude hout van het plafond te laten zitten en weer te gebruiken. Eventueel aangevuld met nieuw hout als de overbrugging te groot zou zijn voor gipsplaten.

Achteraf gezien was dit misschien niet zo'n goed idee om het hout nergens waterpas zit. Het was dan ook erg lastig om de gipsplaten om elkaar te laten aansluiten. De andere optie was om nieuw hout er tegenaan te maken, en dan wel recht (op de logeerkamer heb ik dit later wel gedaan). Alleen ik had gekozen om dit niet te doen omdat het plafond dan enkele centimeters lager wordt. En omdat de vloer van de badkamer al 5cm omhoog gekomen is (aardmat, vloerverwarming, tegels) wou ik dat niet...

En samen met m'n vriendin ging het plastic ook snel. De gipsplaten ging wat lastiger, maar ook dat is gelukt uiteraard.
Daarna heb ik de spotjes even tijdelijk gemonteerd (met plakband) om te kijken of ze de warmte wel kwijt konden. Ik was bang dat het misschien het plastic kon laten stinken.. Maar gelukkig gaf het geen enkel probleem. Op het moment van het maken van de foto's had het plakband alweer losgelaten zoals je ziet Maar het licht werkt nog! De spotjes hangen boven de plek waar de wastafel komt overigens:

En hier m'n vriendin aan het werk met het vullen van de kieren (met Knauf Greenboardfiller). Oh, en als je misschien denkt dat dat ze een slechte kledingsmaak heeft..., dit is 1 van mijn klustruien