Mijn nieuwe baan, het ontwerp

Zoals iedere modelspoorbaan zal ik voor deze ook eerst een ontwerp moeten maken. Vroeger deed ik dat met lijntjes op papier te zetten, en dan op m'n 'plaat' proberen of het past. Eventueel gewoon ter plekke de boel aanpassen.

Maar nu, in 2008, ruim 10 jaar verder, ga ik dat anders aanpakken. De lijntjes op papier zijn vervangen door een het programma AnyRail zodat de lijntjes ook zeker in de praktijk zo uit te voeren zijn. De ruimte is helaas niet bij mij thuis, maar op een andere locatie. Het grote voordeel is dat ik wel een flinke ruimte heb: 3,40 bij 8 meter. Een flinke ruimte dus! Het probleem is alleen de CV ketel links boven, en een zeer onhandig draaiende duur rechtsonder. Maar daar valt wel omheen te werken.

Vervolgens is het handig voor jezelf om op een rijtje te zetten wat je precies wil. Kortom, wat zijn de eisen? Dit waren mijn eisen:

  • Een Postperron (waar de post van de trein in de vrachtwagens geladen wordt)
  • Een stamlijn (een goederenlijn die de plaatselijke bedrijven bedient)
  • Een modulebaan (Zodat bij een verhuizing alles makkelijk mee te nemen is)

Zoals je ziet is het maar een kort lijstje, maar de eerste 2 punten hebben wel grote implicaties!

Een postperron bestaan namelijk alleen maar bij een groot station, in een grote stad. Ik zal om die reden dan ook een groot station moeten maken, met toch zeker wel een perronlengte van minimaal 3 meter lang.

Voor een stamlijn wil ik graag een enkelesporig lijntje maken die langs de achtertuintjes rijd en op een klein rangeeremplacementje uitkomt, waar een vrieshuis bedient kan worden. Daar kunnen dan de bekende InterFrigo wagons uitgeladen en beladen worden

De opzet van de modulebaan hoeft verder geen problemen te geven met het baanontwerp. Vele ontwerpen zijn er gemaakt. Dit is bijvoorbeeld ontwerp nummer 8:

modelbaan-idee8

Hier was ik redelijk tevreden over. Ik miste alleen een schaduwstation, de cv ketel was onbereikbaar, de punt linksonder is niet te bereiken bij ongevallen en er was niet zo veel ruimte voor bebouwing en landschap.

Uiteindelijk heb ik het rangeeremplacement laten vallen en heb ik de baan opgedeeld in 2 stukken:

baan11-station2-photoshop zichtbaarBoven komt het deel Westerweel CS. Dat is het stedelijk deel met het grote station. Het sporenplan voor dit deel ligt nog niet vast. Onder komt het 2e deel wat de overgang van het platteland naar de buitenwijken van Westerweel weergeeft. Dit is een echte paradebaan. Rechtsboven zit nog een stukje stamlijn dat naar het schaduwstation verdwijnt. Linksboven komt een dubbelsporige klimspiraal die naar hetzelfde schaduwstation leidt:

baan11-station2-photoshop schaduw

Met dit ontwerp (nummer 11) ben ik uiteindelijk aan de slag gegaan. Maar in de praktijk zijn sommige dingen nog wel wat anders uitgevoerd... 😉