Zelfbouw NTM stations in H0, Bolsward


Origineel geschreven door C. Molenaar
Gepubliceerd in Hobby Bulletin, september 16e jaargang - 1963
Originele titel: NTM stations

1Nu gebleken is, dat de NTM nog altijd in onze harten leeft geef ik u gaarne een bouwbeschrijving van de stations Bolsward en Franeker van de NTM.

Voor het station Bolsward ben ik uitgegaan van een 1 cm dikke multiplex grondplaat van 17 X 37 cm. Op de grondplaat heb ik toen de omtrekken van het gebouw getekend, waarna ik dit in 2 mm triplex heb uitgezaagd en beplakt met Minitex steentjespapier. De ramen en deuren heb ik aan de achterkant beplakt met ondoorzichtig plastic, waarna ik van visitekaartjes-karton de kozijnen enz. heb gesneden. Deze zijn toen eerst geschilderd en daarna op het plastic geplakt.

HB63-sep-63-1De vensterbanken zijn gedeeltelijk, voorzover het hardstenen vensterbanken betroffen, uit grijs Faller profiel gemaakt en voor zover het gemetselde vensterbanken betroffen uit 1 mm triplex, bekleed met steentjespapier. Laatstgenoemde vensterbanken zijn iets schuin ingeplakt. De gele sierstenen over de gehele gevel zijn tussen de streepjes op het Minitex papier met gele verf geschilderd Het perron heb ik toen beplakt met Faller papier 552/8. De dakgoten zijn van dun balsa hout gesneden, eerst geschilderd en toen er aan geplakt. Ook de sierrand onder langs het gebouw is uit 1 mm balsa hout gemaakt.

HB63-sep-63-2De dakbedekking is Faller dakpannenprofiel, dat ik een andere kleur heb gegeven. De perronoverkapping is gemaakt van 1 mm koperdraad, waarop ik de balken van vierkant Faller profiel heb gelijmd. Hierop zijn de Faller golfplaten geplakt. Schoorstenen en sierstukken op de waterborden zijn van plastic afvalstukjes gedraaid.

(Wordt vervolgd)

 

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.