Maak een eethoek in een kleine keuken met de tafel
Origineel geschreven door Arnold van de Devel
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, september 1969
Originele titel: Inschuifbare eethoek, om van te smullen
Wees niet langer ongelukkig met ruimterovende meubelen. Wat u nodig heeft is een compacte lichte tafel, die genoegen kan nemen met een bescheiden plaatsje in de kamer, en zitjes die, wanneer ze niet gebruikt worden, geen centimeter staanplaats mogen innemen. Waar u op zit te wachten is deze inschuifbare eethoek, dit handige „tafeltje-dek-je" voor kleine smulpartijen. Of niet soms?
Dit ontwerp kwam als duidelijke winnaar te voorschijn bij een grote Engelse doe-het-zelf-wedstrijd. Het heeft zijn sporen dus al verdiend. Opvallend is de eenvoudige maar zeer eigentijdse vormgeving. De constructie zal geen problemen opleveren; voor rasechte doe-het-zelvers is het zelfs een plezierig karweitje. Laat nu de zaag maar zingen en de hamer roffelen. Morgenochtend kunnen we al aan tafel.
Het materiaal dat we voor de inschuifbare eethoek gebruiken, is triplex, multiplex, meubelplaat, houten latjes en polyetherschuim. De tafel wordt afgedekt met kunststofplaat, terwijl de taboeretjes bekleed worden met stoffen kussens. Het hout kan worden geschilderd of gelakt, wanneer er fineer gebruikt wordt.
Het onderstel van de tafel wordt gemaakt van twee stukken meubelplaat van 19 mm dik. De twee stukken, die van gelijke grootte zijn, meten 90 x 70 em. Ze worden haaks met elkaar verbonden door middel van sleuven die aan de onderkant in het hout gezaagd worden. De tekening laat zien hoe de verbinding tot stand komt.
Voor het tafelblad gebruiken we een plaat multiplex van 91 x 91 cm. Het multiplex is 6 mm dik. Om de randen lijmen en spijkeren we vier latjes multiplex (6 mm) van 5 cm breed.
De hoeken worden aan de onderkant van de tafel verstevigd door driehoekige blokjes hout. Deze worden in de hoeken gelijmd. De vier zijden van het onderstel worden zodanig aan de onderkant van het tafelblad bevestigd, dat ze haaks staan op de vier zijden van het tafelblad. De verbinding wordt gelijmd en gespijkerd.
In de hoeken van het onderstel worden nog eens vier driehoekige blokjes gelijmd. Dit om de verbinding van tafelblad en onderstel extra te verstevigen. Desgewenst kan men ook driehoekige blokjes lijmen daar waar de zijden van het onderstel de randen van het tafelblad raken.
Het tafelblad wordt bedekt met kunststofplaat. De plaat wordt zodanig op maat gebracht, dat hij overal ongeveer 1 mm uitsteekt over het tafelblad. Met contactlijm wordt de plaat aan het tafelblad vastgelijmd. Daarna wordt de plaat op de maat van het tafelblad geschaafd. Tenslotte lakken we het houtwerk in een kleur die past bij de kleur van de kunststofplaat.
De taboeretjes hebben de vorm van grote blokken en zijn ook bijna kubusvormig. Ze worden gemaakt van vijf platen multiplex van 12 mm dik. Twee platen, die de zijkanten vormen, meten 45 x 42 cm. De laatste maat geeft ook de hoogte aan van het taboeretje. De twee andere zijplaten meten 43,8 x 42 cm. De plaat die bestemd is voor de bovenkant, is 43,8 x 43,8 cm. De platen voor de zijkant worden zodanig aan elkaar bevestigd, dat de kopse kanten van de langere platen zichtbaar blijven. De kopse kanten van de twee andere zijplaten worden bedekt door de verbindende platen (zie tekening). De verbindingen worden gelijmd en gespijkerd. Aan de binnenkant worden vier latten gespijkerd, ongeveer 2,5 cm vanaf de bovenkant. Hierop komt de vijfde plaat van 43,8 x 43,8 cm te rusten.
Aan de onderkant van de constructie worden net zoals bij de tafel vier driehoekige blokjes in de hoeken vastgelijmd, waardoor het geheel steviger wordt.
De drie overige taboeretjes worden uiteraard op dezelfde wijze in elkaar gezet. Nadat de taboeretjes geschilderd zijn, worden ze voorzien van kussens. De kussens worden gemaakt van kunststofschuim en overtrokken met een stoffen bekleding. Ze meten 43,8 x 43,8 cm en zijn ongeveer 3 cm dik, waardoor ze goed tussen de opstaande randen van de bovenkant passen en er bovendien genoeg boven uitsteken om prettig te kunnen zitten. De tafelhoogte is precies goed om gemakkelijk te kunnen eten.