Dierfiguren maken uit Chenilledraad of Vormtouw


Origineel geschreven door een onbekende schrijver
Gepubliceerd in VT Vrije Tijd, februari 1965
Originele titel: Vt-juniorclub: Twee nieuwe gekrulde vriendjes
In het artikel uit 1965 wordt gesproken over stroband. Nu kan ik met google niet vinden wat hier mee bedoeld wordt. Maar aan de vormen te zien zal het wel iets van een ijzeren kern hebben denk ik, anders behoud het zijn vorm niet. Ik denk dan ook dat met chenilledraad of vormtouw deze figuren mooi te maken zijn.

Deze keer gaan we samen een mooie haan en een koddig eendje maken. Heb ie al een eigen kamertje? Dan kun je ze daar fijn ophangen. Ze zijn gemaakt van stroband dat je in allerlei felle kleuren en verschillende breedten in handenarbeidzaken kunt kopen. Mocht dit stroband in je woonplaats niet te krijgen zijn, dan kun je van stevig tekenpapier of gekleurd karton repen knippen van anderhalve centimeter breed. Ook daarmee zal het je wel lukken deze kamergenootjes van je te maken. Voor de haan heb je nodig: 1,50m groen stroband en 1,40m rood stroband.

VT65-02feb-3Je begint met de romp en de bovenste staartveer. Vouw de groene reep in het midden; dat wordt de snavel. Het ene stuk van de reep vormt de voorzijde van de romp en de bovenste staartveer. Buig het eind voorzichtig rond, bijvoorbeeld met de achterkant van een schaar. Van het andere stuk band vorm je de rug en de twee lussen in de romp. Zet deze met groen garen aan rug- en buikzijde vast. Daarna naai je de bovenste staartveer aan de rugzijde vast.
Neem nu het rode stroband. Hiervan maak je de twee onderste staartveren, de kam en poten van de haan. Knip eerst een stuk van 25 cm af. Hiervan vorm je de poten. Naai het midden vast onder aan de romp en buig aan de einden een stukje van 3cm om.
De onderste staartveren zijn 36 en 19 cm lang. Krul ze om en naai ze aan de rugzijde vast. Van een stuk band dat 42 cm lang is, vorm je nu de kam en lel van de haan. De lel eindigt in een krul die je vastnaait aan de hals. Buig het band om de snavel naar boven. Zet het vast boven op de kop en vorm dan een grote lus van ongeveer 10 cm en een kleine lus van ongeveer 6 cm. Zet alles vast boven op de kop. Het laatste stukje band, 18 cm lang, buig je om de grote lus van de kam en naait het hieraan vast. Ziezo, dat is de haan, en nu nog het eendje.

De eend is gemaakt van een stuk stroband dat 2 m lang is. Kop, hals en romp zijn samen 1.50 m lang. Vorm eerst de drie lussen van de romp. Deze zijn samen 85 cm lang. Begin met de kleinste lus. Naai ze aan elkaar vast. Van het overgebleven stuk vorm je eerst de twee lussen van de kop. Naai ze aan elkaar vast en vorm dan de drie lussen op de kop. Het overgebleven stuk van ongeveer 20 cm vormt de hals van de eend. De staart is 50 cm lang en bestaat uit een grote en een kleine lus. Bevestig deze aan de romp en krul het eind iets om met behulp van een schaar. En daarmee zijn je beide kleurige vriendjes klaar.

  • Dit artikel is bedoeld als inspiratie om zelf aan de slag te gaan. Het is niet per se een 1 op 1 handleiding omdat bijvoorbeeld sommige dingen niet meer leverbaar zijn, of er zijn inmiddels betere materialen of oplossingen beschikbaar.
    Zie het vooral als inspiratie en haal er de voor u bruikbare dingen uit.