Decoders programmeren of lezen met MultiMaus of computer (versie1)

Dit is de eerste versie, klik hier voor de nieuwste versie

Hoe en Wat?

Het programmeren verloopt via een print die ik ontwerpen heb. Deze print is een combinatie van bestaande ontwerpen, namelijk de GenLi en de NanoX. Deze zijn beide niet door mij ontworpen, maar door F.M. Cañada. De originele schema's en andere ontwerpen zijn hier te vinden.
De GenLi is het deel dat er voor zorgt dat de computer met een centrale kan praten. De NanoX is de centrale waar het hier om gaat. De MultiMaus kan hier ook op aangesloten worden, deze is dan de slave and de NanoX de master.
De print is in eerste instantie bedoeld om decoders te programmeren en uit te kunnen lezen; een goedkoper  en universeler alternatief voor de ESU Lokprogrammer. Het lezen van cv's is hiermee ook mogelijk met de MultiMaus! Het is zelfs mogelijk om met deze print een baan te besturen, maar dit is niet mijn hoofddoel geweest. Voor de software om decoders met de PC te programmeren gebruik ik het gratis programma Decoderpro van JMRI.
Lees verder voor praktijkvoorbeelden en de verschillende aansluitmogelijkheden. Heeft u interesse in de nieuwe versie van deze print, neem dan even contact op!

Dit is de eerste versie, klik hier voor de nieuwste versie

Technische details

De print wordt gevoed met 18-25V gelijkstroom. De print werkt ook nog op 15V maar je houd dan niet veel baanspanning meer over... Ik zelf gebruik 1 van deze 24V voedingen vanwege de stabiliteit en kortsluitvastheid, maar een simpele netvoeding/adapter zal ook werken. Met een shuntweerstand van 1Ω (aangeduid met R4 op de print) levert een maximale stroom van +/-1,2A op. Met een shuntweerstand van 0,4Ω kan 3A geleverd worden. De ontwerper van de NanoX geeft wel aan dat zo'n lage weerstand problemen met het lezen van cv's kan opleveren. Ik heb dit bij het testen niet gemerkt, maar ik zeg het er wel even bij, bij deze. Let dan wel op de koeling! De print heeft een aansluiting voor een seriële kabel naar de computer en een Xpressnet aansluiting voor eventueel een Multimaus. Er is 1 uitgang waar de rails op aangesloten wordt, er is dus geen apart programmeerspoor. Wel is er een aansluiting voor een extern 12V relais die bekrachtigd wordt als er een decoder geprogrammeerd of gelezen wordt. Daarmee is dus wel een programmeerspoor te creëren. De baanspanning is via een potmeter instelbaar, maar zal altijd een maximum hebben dat +/-2V lager is dan de voedingsspanning. Het spoor wordt aangesloten op de connectors C en D. De print kan samenwerken met iedere software die het de LI100 interface (op 9600b) van Lenz ondersteund. Ik heb zelf alleen met decoderpro van JMRI gewerkt, met andere software heb ik geen ervaring, maar als de LI100 interface ondersteund wordt zou het moeten werken.

Het schema NanoX-GenLi-Schematic

De print

DSCN3747DSCN3746

NanoX-GenLi-print1

Aantal Referentie Type Beschrijving
1 C1 1000uF min 35V
1 C2 220uF min 35V
2 C14,C15 22pF
4 C16,C10,C9,C17 1uF
1 C6 220uF 25V
1 C3 100uF
6 C4,C11,C8,C7,C12,C13 100nF
1 C5 47uF
1 D1 MUR420G
2 D2,    D3 1N4007
1 D4 1N4148
1 IC1 LM350T
1 IC2 L7812CV
1 IC3 PC817
1 IC4 TS78L05CT
2 IC5, IC6 SN75176BP
1 IC7 PIC16F628 NanoX
1 IC8 PIC16F628 GenLi
1 IC9 MAX232
1 Ld1 Led groen NanoX on
1 Ld2 Led geel Programming
1 Ld3 Led rood Busy
1 Ld4 Led geel Data
1 P1 Potmeter 2k
1 Q1 CRYSTAL-20Mhz
3 R1,R2,   R12 1k
2 R14,R13 4k7
1 R15 120Ω
4 R17,R20,R19,R18 330Ω
1 R3 220Ω
1 R4 1Ω min 5W
4 R5,R10,R11,    R8 2k2
2 R7,R16 10k
2 R9,R6 390Ω
1 RJ11 RJ11  Xpressnet
1 Sub-D Sub-D
2 T1, T4 TIP125
2 T2, T3 TIP121
3 T5, T6,    T7 BC337

Verder zijn er nog nodig:

  • 2x 2polige aansluitconnector
  • 1x 3polige aansluitconnector (Kan 2 polig zijn als er geen booster wordt aangesloten)
  • 2x IC voet 8 polig
  • 2x IC voet 18 polig
  • 1x IC voet 16 polig

De groene onderdelen zijn voor het aansturen van een eventueel extern relais tijdens het schrijven of lezen van cv's Als je geen apart programmeerspoor wil maken kunnen deze onderdelen weggelaten worden.

De rode onderdelen zijn om een een kortsluiting in een aangesloten booster door te geven naar de centrale. Als je geen booster gaat aansluiten kunnen deze onderdelen weggelaten worden.

De bekende schoonheidsfoutjes.
Het is 1 van mijn eerste printen die ik ontworpen hebben, en er zitten wat kleine schoonheidsfoutjes in:

  1. De gaatjes voor de Xpressnet connector komen net niet helemaal lekker uit waardoor de buitenste pootjes iets naar buiten gebogen moeten worden
  2. Bij 1 IC en 1 elco is de markering hoe om ze gemonteerd moeten worden niet aanwezig. Deze heb ik handmatig met een watervaste stift alsnog erop gezet
  3. De 2 gaatjes van D1 zijn aan de krappe kant. De diode gaat er wel in, maar soldeer wel aan beide zijden om te zorgen dat beide kanten van de print goed met elkaar verbonden zijn.
  4. Sommige soldeereilandjes zijn aan de kleine kant. Het levert geen problemen op, maar het hoort natuurlijk niet.

De opties
Ik heb de print op de onderstaande manieren geleverd. Momenteel is de voorraad op.

  1. Kale print
  2. Kale print + de 2 microcontrollers geprogrammeerd en wel
  3. Kale print + de 2 microcontrollers geprogrammeerd en alle overige componenten
  4. De print kant en klaar en de basisfuncties getest

Versie2?

Een verbeterde versie is in de maak. Uiteraard zonder de bekende schoonheidsfoutjes. De print zal wat meer gericht worden op het programmeren van decoders middels een programmeerspoor via computer en/of Multimaus en er zal een instelbare stroombegrenzing op de print komen. Ik denk dat ik voor de levering alleen 2 en 4 aan hou. Optie 1 is geen vraag naar, en optie 3 gaat veel meer tijd in zitten dan ik van tevoren verwacht had.
Heeft u interesse in Versie2 neem dan even contact op!

Instructies voor het assembleren en in gebruik nemen (Versie1)

  • Het makkelijkst is om de onderdelenlijst bij de hand te hebben, op je scherm of op papier. Begin dat met de platste/dunste onderdelen, zoals de kleine diodes en weerstanden.
  • Doe dan de ic-voetjes, maar plaatst de IC nog niet! IC3 de enige die wel direct geplaatst kan worden, want daar is geen voetje voor. Ik raad wel aan om de ic-voetjes te gebruiken. Een IC lossolderen van een dubbelzijdige print is bijna niet te doen voor een hobbyist.
  • Doe vervolgens de overige onderdelen. Let bij D1 op dat hij krap door de gaatjes past. De metalen verbinding tussen de bovenkant en onderkant van de print druk je er waarschijnlijk uit (lijkt een beetje op snippertjes aluminiumfolie). Zorg daarom dat je D1 aan zowel de bovenkant en onderkant soldeert zodat de verbinding zeker weer hersteld is. RJ11, de Xpressnet-connector, past niet helemaal. De pootjes moeten iets naar buiten gebogen worden. (Bij een eventuele volgende serie van deze print zijn deze foutjes hersteld uiteraard.)
  • De print is nu zo goed als af, maar voordat we de IC plaatsen gaan we eerst de spanningen controleren. Sluit de print aan op de voeding 18-25V dc, en controleer de onderstaande spanningen:
    Controleer eerst de 5V spanning. Zet je multimeter op DC (gelijkspanning) en zet de zwarte meetpen op de anode van D1 (de kant waar de streep niet zit). Zet de rode meetpen op 1 van de punten waar een rode pijl bij staat. Hier moet 5V gemeten worden.

    Controleer eerst de 5V spanning. Zet je multimeter op DC (gelijkspanning) en zet de zwarte meetpen op de anode van D1 (de kant waar de streep niet zit). Zet de rode meetpen op 1 van de punten waar een rode pijl bij staat. Hier moet 5V gemeten worden.

    Meet nu de 12V. De zwarte pen blijft op D1, maar zet de rode pen nu op de R+ uitgang. Hier moet 12V op staan.

    Meet nu de 12V. De zwarte pen blijft op D1, maar zet de rode pen nu op de R+ uitgang. Hier moet 12V op staan.

    Nu meten we de spanning die uiteindelijk de rails gaat voeden. De zwarte pen blijft nog steeds op hetzelfde punt, maar de rode pen zetten we nu op rechterkant van R1. De spanning die je nu meet is afhankelijk van de stand van de potmeter (zie blauwe pijl). Hij zal +/-15V zijn, maar kan best enkele volts hoger of lager zijn. Dit is niet zo belangrijk, het gaat er om dat de spanning regelbaar is met de potmeter. Controleer dit.

    Nu meten we de spanning die uiteindelijk de rails gaat voeden. De zwarte pen blijft nog steeds op hetzelfde punt, maar de rode pen zetten we nu op rechterkant van R1. De spanning die je nu meet is afhankelijk van de stand van de potmeter (zie blauwe pijl). Hij zal +/-15V zijn, maar kan best enkele volts hoger of lager zijn. Dit is niet zo belangrijk, het gaat er om dat de spanning regelbaar is met de potmeter. Controleer dit.

  • De IC's kunnen nu in de voetje geplaatst worden. Let goed op dat je ze goed om plaatst.
  • Sluit nu een spoor aan op de railuitgang C en D en zet er een locomotief op. Heb je nog geen spoor om aan te sluiten zet er dan tijdelijk even een weerstand in van tussen de 1k en 15k, dat komt niet zo precies. Het gaat er in ieder geval om dat de uitgang belast wordt door of de locomotief of de weerstand zodat we de uitgangsspanning goed kunnen meten.
  • Ikzelf vind het fijn dat mijn programmeerspoor dezelfde spanning heeft als mijn echte baan, zodat ik de lichtsterkte van de lampen al goed kan afregelen. Ik meet daarom eerst op mijn baan de railspanning met de multimeter in de AC (wisselspanning) stand. Vervolgens sluit ik de multimeter op mijn programmerspoor (of weerstand als je voor die optie gekozen hebt) en regel met de potmeter de spanning op dezelfde waarde af
    nanovb-45nanovb-44
  • De NanoX-GenLi is nu klaar voor gebruik!

Aansluitvoorbeelden

Zo kan de print op een computer en een programmeerspoor worden aangesloten.

Zo kan de print op een computer en een programmeerspoor worden aangesloten.

Zo kan de print op een Multimaus en een programmeerspoor worden aangesloten. Het is nu mogelijk om met de Multimaus cv uit te lezen, en te programmeren uiteraard. Om de cv te lezen doe hetzelfde als wanneer je een cv wil programmeren. Nadat je het cv nummer Hebt ingegeven zal de loc een sprongetje maken en op de Multimaus verschijnt de huidige cv waarde, of een errorcode indien het lezen mislukt is.

Zo kan de print op een Multimaus en een programmeerspoor worden aangesloten.
Het is nu mogelijk om met de Multimaus cv uit te lezen, en te programmeren uiteraard.
Om de cv te lezen doe hetzelfde als wanneer je een cv wil programmeren. Nadat je het cv nummer
Hebt ingegeven zal de loc een sprongetje maken en op de Multimaus verschijnt de huidige cv waarde, of een errorcode indien het lezen mislukt is.

Zo kan de print op een computer en Multimaus in combinatie met een programmeerspoor worden aangesloten.

Zo kan de print op een computer en Multimaus in combinatie met een programmeerspoor worden aangesloten.

Zo kan via een relais een hoofdspoor en een apart programmeerspoor worden aangesloten.

Zo kan via een relais een hoofdspoor en een apart programmeerspoor worden aangesloten.

En zo wordt een booster zoals bijvoorbeeld deze BoosteR-CDE (van dezelfde maker als de NanoX en de GenLi) aangesloten. De groene draad komt op de E aansluiting van de print, dit is om een kortsluiting in hoofdspoor2 door te geven aan de centrale.

En zo wordt een booster zoals bijvoorbeeld deze BoosteR-CDE (van dezelfde maker als de NanoX en de GenLi) aangesloten.
De groene draad komt op de E aansluiting van de print, dit is om een kortsluiting in hoofdspoor2 door te geven aan de centrale.