AR's Overweg Installatie met licht en geluid

Op mijn modelspoorbaan heb ik een AKI, deze heb ik voorzien van witte en rode ledjes om het echt te laten werken. Nu moet er dus een aansturing gemaakt worden. Het knipperen van de ledjes is heel simpel te maken, maar eigenlijk hoort er ook geluid bij... Dus ik ben aan het Googelen geslagen. Een bestaand ontwerp heb ik niet kunnen vinden, dus dan zelf maar gaan denken. Na wat experimenten heb ik een schakeling gemaakt met een microcontroller. Deze stuurt de vier lampengroepen aan (2x rood en 2x wit om en om). Ook genereert de microcontroller het geluid. De overweg kan werken via stroomdetectie op 2 sporen en/of via een externe schakelaar. Ook zijn er verschillende instelmogelijkheden.

Het beestje moest natuurlijk ook een naam hebben. Ik heb het maar simpelweg AR's Overweg Installatie genoemd, kortweg AROI. Maar laten we nu eerst eens naar het schema kijken.

Het schema

schema-aroi-v1Klik hier voor de volledige grootte in een nieuw tabblad

Links op het schema vind je de ingangen:

 • Vin1, Vin2: Hier wordt de voedingsspanning op aangesloten gelijk- of wisselspanning zijn tussen de 10 en 16V (max. 22V met een zuivere gelijkspanning)
 • Data, Rail1, Rail2: Op de Data ingang wordt het DCC signaal gezet dat via Rail1 en Rail2 naar de sporen gaat (zie aansluitvoorbeeld hieronder)
 • Extern: Hier kan je een schakelaar op aansluiten om de overweg in te schakelen. Dit kan ook gebruikt worden om de lampen en geluid aan te laten tot de overwegbomen omhoog zijn. Meer uitleg en voorbeeld volgt nog.

Onderaan het schema staan de instelopties:

 • S1-1: Hiermee kan geschakeld worden tussen een knipperfrequentie van 45 of 90 keer per minuut voor de witte lampen.
 • S1-2: Hiermee kan geschakeld worden tussen een knipperfrequentie van 45 of 90 keer per minuut voor de rode lampen.
 • S1-3: Een extra eindping van 1 bel. Het komt regelmatig voor dat de overwegbellen niet tegelijkertijd stoppen, je hoort dan nog 1 bel pingen. Dat kan hier aan of uit gezet worden.
 • S1-4: Deze is (nog) niet in gebruik. Ik heb wel eens gezien dat als de rode lampen aan gaan ze eerst 1 of 2 keer heel snel knipperen voor ze in hun normale ritme komen. Misschien dat ik deze schakelaar hiervoor ga gebruiken, maar ik moet eerst eens uitzoeken of mijn ogen mij niet bedrogen hebben
 • P1: Hier kan het nagloeien van de witte lampen ingesteld worden.
 • P2: Hier kan het nagloeien van de rode lampen ingesteld worden.
 • P3: Regeling voor de belsnelheid. Sommige bellen klinken trager dan anderen.
 • P4: Het komt voor dat de ene rode lamp korter aan is dan de andere rode lampen. Deze asymmetrie tussen de 2 lampen kan hier ingesteld worden

Rechts op het schema staan de uitgangen:

 • V+: Dit is de gemeenschappelijk plus voor de AHOB of AKI installatie
 • LampWit1, LampWit2: Dit gaat naar de witte lampen van de AKI. In het geval van een AHOB hoeft hier uiteraard niks op aangesloten te worden
 • LampRd1, LampRd2: Dit gaat naar de rode lampen. Als je al een knipperlicht schakeling hebt dan hoef je deze niet te gebruiken. Je kan ook alleen het geluid gebruiken.
 • Status: Ben nog steeds niet uit over de benaming van deze uitgang. In ieder geval kan tussen V+ en deze uitgang een relais aangesloten worden. Het relais zal bekrachtigt worden zolang de AROI een trein detecteert. Dit kan bv gebruikt worden om overwegbomen neer te laten.
 • Raildetec1, Raildetec2, COM: Dit is voor de bezetmelding van de sporen. Dit kan gebruikt worden voor de computer gestuurde banen.
 • J1: De jack plug voor de audio uitgang. Hier kan een simpele speakerset op aangesloten worden. Deze zijn voor enkele euro's te vinden in de kringloopwinkel of rommelmarkt. Voor een tientje of twee kan je ook een nieuwe kopen. Omdat het geluid mono is heb je aan 1 speaker genoeg in principe.

De print

Deze aansluitingen zijn uiteraard ook op de print terug te vinden:

print1w

De aansluitingen zijn duidelijk te zien

De print inclusief alle printsporen

De print inclusief alle printsporen

Dit is het voorlopige printontwerp. Hij is nog niet besteld en kan nog gewijzigd worden. Zodra ik het definitieve ontwerp getest heb dan zal ik de plots van de koperlagen hier ook plaatsen voor de mensen die zelf een printje willen etsen 🙂

Aansluit voorbeelden

Hier alvast 1 aansluitvoorbeeld voor een AHOB en gebruik van de trein detectie van de AROI:

Aansluitvoorbeeld voor een AHOB en gebruik van de treindetectie van de AROI

Aansluitvoorbeeld voor een AHOB en gebruik van de treindetectie van de AROI